Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Tykkimiehen linnut

Koskikarat muuttavat kohta pohjoiseen

  • Hannu Kauhanen

Kevät on aivan ovella, ainakin alkukevät ja ainakin Etelä-Suomessa. Maanantaina aamupäivällä kello 9.40 nähtiin Hangon lintuasemalla kevään ensimmäiset haahkat, kun kolmen koiraan ja kahden naaraan muuttoparvi osui havainnoitsijan kiikareihin.

Lämpötila nousi esimerkiksi Salossa pariinkin plusasteeseen, ja aurinko paistoi. Mutta koska kevät keikkuen tulevi, niin lunta on etelässä saatu sen jälkeen lapioida urakalla. Ensi viikon torstaina on kuitenkin jo maaliskuu...

Ensimmäinen todellinen kevätmuuttohavainto on tehty jo Pohjois-Karjalassakin. Viime lauantaina, joka oli täällä vuoden tähän asti kaunein päivä (auringonpaistetta, lähes tyyntä, pakkasta 10 astetta), nähtiin Kontiolahden Pitkärannan lintutornista muuttava maakotka.

Muuten kevään merkkejä lähinnä kuulee. Viherpeipot laulavat jo innokkaasti, samoin tekevät talitiaiset, varpuset ja monet muutkin täällä talvehtineet pikkulinnut. Tikatkin alkavat rummuttaa.

Sulien purojen äärellä voi aurinkoisina päivinä kuulla koskikaran hentoa ja hyvin kaunista kevätlaulua. Koskikarat ovat täällä eteläisillä talvehtimispaikoillaan, kunnes ne kohtapuoliin lähtevät kevätmuutolle kohti tunturipuroja. Suurin osa karoista jättää maakunnan maaliskuun aikana, ja viimeiset poistuvat huhtikuun alkupuolella.

Kevät on alkanut ottaa mittaa talvesta, mutta vääntö on tiukka ja kestää vielä pitkään.
 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi