Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Tykkimiehen linnut

Urpiaisia, tundraurpiaisia ja muita kevään tuojia

  • Hannu Kauhanen

Kevään etenemisen huomaa linnuista jo hyvissä ajoin ennen kuin niiden varsinainen muutto käynnistyy. Vielä menee tovi ennen kuin ensimmäiset mustavarikset, pulmuset, töyhtöhyypät, telkät, isokoskelot ja muut kevään airueet saapuvat näille leveysasteille.

Mainittuja lajeja voi pitää varsinaisina muuttolintuina. On kuitenkin koko joukko lintulajeja, joita ei varsinaisesti lasketa muuttolinnuiksi, mutta ei niitä oikein paikkalinnuiksikaan voi kutsua. Tällaisia ovat esimerkiksi vihervarpuset ja käpylinnut. Viimeksi mainittuja pidetään vaelluslintuina, jotka lähes loistivat poissaolollaan Pohjois-Karjalassa tänä talvena.

Aivan viime päivinä taivaalta on kuulunut yhä useammin käpylintujen ääniä, kun yksittäiset linnut tai pienet parvet tekevät matkaansa pesimäseuduilleen. Jotkut onnekkaat ovat päässeet kuulemaan jo niiden lauluakin.

Vihervarpusia talvehti pieni parvi Noljakassa, mutta muuten niitä ei ole juuri näkynyt tai kuulunut. Pian kuitenkin näkyy ja kuuluu: vihervarpunen on hyvin yleinen laji täällä kesäaikaan, ja pian ne taas tänne saapuvat sankoin joukoin. Muuttolintu tai ei, vihervarpuset tuovat omalta osaltaan kevättä maakuntaan.

Joinakin talvina Pohjois-Karjalassa on urpiaisia paljonkin, useimpina ei juuri ollenkaan. Päättyvä talvi kuuluu viimeksi mainittuihin: urpiaisia on ollut todella vähän, mutta kohta niitäkin nähdään ja kuullaan vihervarpusten tavoin runsain määrin. Urpiaistakaan ei pidetä varsinaisesti muutto-, vaan vaelluslintuna.

Urpiainen on pohjoinen laji, jonka yksilöitä pesii jonkin verran myös Pohjois-Karjalassa lähinnä soiden reunamien kitukasvuisissa koivikoissa.

Tundraurpiainen puolestaan on urpiaisen läheinen serkku, ja jälkimmäistä selvästi vähälukuisempi sekä vieläkin pohjoisempi ja koillisempi laji. Jos ruokailevia urpiaisparvia katsoo kiikareilla tarkkaan, voi joukosta löytää tundraurpiaisia. Oheisessa kuvassa yllä on urpiainen ja sen alla tundraurpiainen.

Tundraurpiainen on urpiaista valkoisempi. Sen kyljissä ei ole usein lainkaan tummia viiruja, ja sen sekä ylä- että alaperä ovat puhtaanvalkoiset. Tundraurpiaisen nokka on pienempi kuin urpiaisen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi