Maanantai, 25.1.2021 
Pauli, Paavo, Paul
Leipää ja sirkushuveja

Kanako muka kasvis?

  • Olli Sorjonen

Katsoin viikonloppuna digiboksin uumenista viime viikon Top Chef -jakson, jossa kilpailijat saivat tehtäväkseen valmistaa kasvisruokaa. Jälleen kerran kärkikahinoissa oli mukana ylimielinen, mutta taitava Jouni. Hän oli purkanut osiinsa aasialaisen misokeiton ja ryydittänyt sen lantulla. Annoksen kruunasi 60 asteiseksi kypsytetty kananmuna. Jounin herkullisen näköinen annos oli päivän toiseksi paras.

Siis mitä? Tehtävänantona oli kokata kasvisruokaa. Mistä lähtien kananmuna on ollut kasvis? Kukaan tuomareista ei puuttunut asiaan, ja koko jakson ajan kaikki muistivat toitottaa, miten ruuanlaitto pelkistä kasviksista on niin vaikeaa, niin vaikeaa.

Miten on mahdollista, että vielä 2010-luvulla Suomen parhaat kokit ja ravintola-alan ammattilaiset suhtautuvat kasvisruokaan pakkopullana ja tehtävänannostakin laistetaan ilman seurauksia.
Kova jätkä olisi välttänyt annoksessaan kaikkea eläinperäistä ja vakuuttanut tuomarit sitä kautta.
Itse en ole kasvisyöjä, enkä hirmu hyvä kasviskokki, mutta tiedän, että kasviksista – ihan pelkistä kasviksista – saa todella maukasta ruokaa. Kyllä Suomen seuraavan Top Chefin pitäisi onnistua siinä, missä tuhannet ituhipitkin onnistuvat päivittäin.

Jenkeissä on käyty keskustelua siitä, onko pizza kasvis, kun siinä on tomaattikastiketta. Ehkäpä kananmunakin on siis kasvikunnan tuote ja minä pilkunviilaaja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi