Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Tykkimiehen linnut

Lapinpöllö on aina upea ilmestys

  • Hannu Kauhanen

Suomen toiseksi suurin pöllö, lapinpöllö, on upea lintu, joka harvoin eksyy kaupunkialueelle. Harvoin sitä näkee missään muuallakaan, mutta aina kun sen näkee, fiilikset nousevat korkeiksi. Lapinpöllö on hyvin harvalukuinen pesimälintu Pohjois-Karjalassa. Suuresta koostaan huolimatta se on rauhallinen ja hiljainen metsän eläjä. Vaimea soidinäänikin kuuluu hädin tuskin muutaman sadan metrin päähän.

Voi vain kuvitella, millasia riemunkiljahduksia aiheutti pääkaupunkiseudun lintuharrastajissa se lapinpöllö, joka talvella eksyi Helsingin Lauttasaareen pariksi päiväksi. "Larussa" lapinpöllöä on harvemmin aikaisemmin nähty, jos koskaan.

Joensuun Kuhasalosta löydettiin lapinpöllö jokunen aika sitten, ja tuskinpa uljas pöllö arvasi, millaisen kiinnostuksen kohteeksi se joutui. Kuhasalon lapinpöllö on ollut hyvin bongattavissa iltahämärän aikaan. Se on istuskellut rantapuissa ja tehnyt hienoja lentonäytöksiä Ukonlahden ruovikon yllä taustallaan satamarakennuksia ja Penttilän pilaantuneet maat.

Joka joskus näkee lapinpöllön, ymmärtää luonnon arvokkuudesta ja sen säilyttämisen tärkeydestä varmasti aiempaa enemmän, paatuneimmatkin luonnonsuojelun vastustajat ainakin hitusen.  

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi