Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Leipää ja sirkushuveja

Kulman pojat on mainettaan parempi elokuva

  • Olli Sorjonen

Viime kesänä Joensuussa kuvattu jalkapallo/rakkaus/buddy-elokuva Kulman pojat on selkeästi mainettaan parempi elokuva. Pääkaupungin mediassa se lytättiin ensi-iltansa jälkeen homofobisena puskafarssina, mutta se on kyllä huutava vääryys.
Elokuva sympaattinen, ihmisenkokoinen ja lämminhenkinen, vaikka kaikilla henkilöhahmoilla on myös puutteensa. Ja mikä parasta, elokuva on aidosti hauska. Niin hauska, että parissa kohtaa on pakko nauraa ääneen. Ja tämä täysin ilman kotikaupunkilisää.

Elokuvassa pienen kaupungin aikamiespojat seuraavat fanaattisesti suosikkijalkapalloseuransa räpellystä nelosdivarissa ja tappavat aikaa paikallisen urheiluliikkeen tiskin takana. Kuviot sotkee vastustajajoukkueeseen paluun tekevä ylimielinen maajoukkuepelaaja ja junnuja valmentava naishenkilö. Sinällään juoni ei tarjoa mitään uutta ja ihmeellistä: kasvutarinaa ja rakkautta ja ystävyyttä jne.
Elokuva on kuitenkin toteutettu miellyttävän maanläheisesti ja varsinkin pääosassa olevan Eero Ritalan roolihahmo on todella uskottava. Myös joensuulaislähtöinen Lotta Kaihua naispääosassa tekee komean suorituksen. Yleensäkin on virkistävää nähdä tuoreita kasvoja mikkoleppilampien ja pamelatolien sijaan. Viiltävimmän roolin tekee kuitenkin Ville Tiihonen hulluuden ja nerouden rajamailla taitelevana korpifilosofi Vesanderina.

Elokuvan on tuottanut viime vuosien mielenkiintoisimpia kotimaisia elokuvia tuottanut Bronson Club, jonka mentaliteettiin kuuluu tehdä elokuvia normaalia pienemmällä budjetilla ja tuoreilla, uransa alussa olevilla ohjaajilla, käsikirjoittajilla ja näyttelijöillä. Bronson Clubin elokuvia ovat muun muassa Reindeer Spotting, Elokuu, Veijarit ja Hulluna Saraan. Bronson Clubissa ja Kulman pojissa tuottajana häärii vanha joensuunvelmu Oskari Huttu, jonka uraa kannattaa jatkossakin seurata tarkalla silmällä.
Ainoa miinus elokuvalle tulee jatkuvasta homon huutamisesta. Vaikka se ehkä kuvaakin tarkasti alasarjojen urheilutapahtumien kielenkäyttöä, käy se pidemmän päälle rasittamaan, vaikka mistään homofobiasta ei olekaan kyse.
 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi