Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Leipää ja sirkushuveja

Pertti on kehitysvammainen. Pertti ei saa kahvia.

  • Olli Sorjonen

Pertti Kurikan nimipäivät on loistava punkbändi ja nyt siitä on tehty myös hieno dokkari Kovasikajuttu. Dokumentissa seurataan bändin jäsenten elämää sekä ensimmäisen sinkun äänityksiä ja keikkailua. Se, että kaikki Pertti Kurikan nimipäivien soittajat ovat kehitysvammaisia on sivuseikka, sillä ennen kaikkea kyseessä on bändin kasvukertomus. Samalla katsojan verkkokalvoille piirtyy kuitenkin vaivihkaa kuva kehitysvammaisten arjesta Suomessa. Dokkari onnistuu välttämään sosiaalipornon sekä kukkahattuilun eikä katsojalle tule edes missään vaiheessa tirkistelijämäinen olo, vaikka välillä mennäänkin todella henkilökohtaisissa syövereissä. Hieno saavutus. Ainoa miinus leffassa on, että siinä ei ole kuvamateriaalia viime kesän huikealta Ilosaarirockin keikalta. Jos dokumentti tulee vastaan, kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan. Toivottavasti Savon Kinot nappaa sen ohjelmistoonsa Joensuussa. 

Katso myös Joensuussa 16.3 kuvattu videohaastattelu.

Alla arvioni bändin viimekesäisestä Ilosaarirockin keikasta.

Karjalainen 18.7.2011:

Kun norjalaisen crossovermättöhevipumpun Kvelertakin energinen keikka hiljeni Ylex-lavalla, nousi Rekkalavalle tämän Ilosaarirockin suurin yllättäjä, helsinkiläinen Pertti Kurikan nimipäivät. Nelihenkistä  punkryhmää saapui seuraamaan Rekkalavan ennätysyleisö, porukkaa riitti pitkälle Ylex-teltan sivuun asti. Vastaanotto oli innostunut.
Pertti Kurikan nimipäivät soittaa rehellistä rockpunkkia. Yhtyeen lyriikat ovat punkhelmiä:
–·Päättäjä on pettäjä, kun ei meistä kehareista tippaakaan välitä.
Olikohan alueella aiemmin nähty Jutta Urpilainen kuulemassa viestiä? Myös kirkkoa suomittiin kovalla kädellä.
–·Kävin kirkossa. Sain kahvia. Kävin paskalla, lauloi yhtyeen rouheaääninen solisti Kari Aalto.
Kehitysvammaisten arki tiivistettiin hokemaan Pertti on kehitysvammainen. Pertti ei saa kahvia.
Omien biisien lisäksi kitaristi Pertti Kurikka joukkoineen soitti coverin punklegenda Karanteeniltä. Keikka päättyi spontaaniin yhteislauluun Putte Possun nimipäivät -hengessä. Hienoa kaljanjuontipunkkia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi