Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Tykkimiehen linnut

Kiurua ja sarvipöllöä odotellessa

  • Hannu Kauhanen

Viikonloppuna pääsi pistäytymään parina päivänä Salon maineikkaalla Halikonlahdella, jossa on vuosien mittaan nähty vaikka mitä harvinaisuuksiakin. Tällä kertaa sellaisia ei silmiin sattunut, mutta lintuja kyllä riitti: kymmenittäin kiuruja ja töyhtöhyyppiä, muutamia kanadanhanhia, mustarastaita siellä täällä ja sokerina pohjalla kaksi sarvipöllöä, joista toinen lentelee oheisessa kuvassa.

Sarvipöllöstä ei ole tehty Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen toimialueella vielä ainuttakaan havaintoa tänä vuonna, mutta vuorenvarmasti pian tehdään. ”Sarvarin” voi nähdä saalistuslennossa pellon yllä todennäköisimmin hämärän aikaan tai sitten yöaikaan kuulla sen tasaisen soidinhuhuilun: ”huu... huu... huu... huu... huu...”.

Luonto oli muutenkin Varsinais-Suomessa kovin keväinen: pikkutikka kiikitteli soidinääntään, punarinta lauloi aamuvarhaisella täyttä päätä. Sepelkyyhky lensi tien päällä ja innostui sekin hetken päästä laulamaan.

Tätä maanantai-iltana kirjoittaessa Joensuussa sataa pyryttää vaihteeksi lunta, sitä on tullut taas useita senttejä. Toinen iltapäivälehti julisti etusivullaan tänään, että nyt se kevät sitten tämän viikon lopulla tulee.

Saapa nähdä, tuleeko vielä viikonloppunakaan, mutta kyllä se sieltä vielä tulee. Uusi lumihan on vanhan surma, päivä pitenee pitenemistään ja pian se aurinkokin taas ilmestyy näkyviin.

Muuttolinnuista tehdään täälläkin kaiken aikaa uusia havaintoja, vaikka esimerkiksi etelärannikolla jo runsaslukuista kiurua ei ole vielä maakunnassa tänä keväänä tavattu. Harmaalokkien määrä Kontiosuon jätekeskuksessa ja Karsikon sulassa on lähennellyt jo kahtasataa, joutsenia on tavattu siellä täällä ympäri maakuntaa ja ensimmäinen telkkä ilmestyi pari päivää sitten Pielisjoen sulaan Joensuun keskustassa.

Eikä siihen mene enää pitkä aika, kun ensimmäiset tyttö- ja nokkosperhoset lähtevät lentoon, leskenlehdet nousevat ja kärpäset ilmestyvät ikkunoille.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi