Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Tykkimiehen linnut

Lintuvisa käynnistyy lauantaina

  • Hannu Kauhanen

Jo perinteeksi muodostunut Karjalaisen keväinen lintuvisa käynnistyy jälleen lauantaina 31.3. paperilehdessä ja verkko-Karjalaisessa. Tällä kertaa kilpailu on kuusiviikkoinen: joka lauantai julkaistaan kuva tunnistettavasta lintulajista. Kisassa arvotaan viikkopalkintoja, ja pääpalkintona on eniten oikeita vastauksia saaneiden kesken arvottava kiikari.

Lintuvisan suosio on ollut keväästä toiseen erinomainen, ja runsaasti vastauksia toivotaan jälleen luonnosta kiinnostuneilta lukijoiltamme. Kuvissa esiintyvät linnut eivät ole kovin vaikeita tunnistettavia, mutta vaikeusastetta pyritään nostamaan hieman kisan edetessä.

Lintukevät on edennyt Pohjois-Karjalassa tahmeasti, ja ero eteläiseen Suomeen on tällä hetkellä jopa tavallista jyrkempi. Lumipeite ei ota sulaakseen täkäläisillä pelloilla, ja senpä vuoksi muuttolintujen tulo on pysähtynyt muutaman sadan kilometrin päähän. Ainoastaan vesistöjen sulapaikat sekä Kontiosuon jätekeskus Joensuussa ovat tähän mennessä houkutelleet lähinnä lokkeja ja vesilintuja. Harmaalokkeja pyöriskelee Joensuussa jo useita satoja.

Kiurut ja töyhtöhyypät esimerkiksi loistavat vielä poissaolollaan maakunnasta, kun taas lähes lumettomassa Etelä-Suomessa niitä on vaikka kuinka paljon. Mutta kyllä ne pian tännekin saapuvat, yhtä runsaslukuisina kuin aiempinakin keväinä.

Lintujen käyttäytyminen on täälläkin kovin keväistä: viherpeipot esittävät taidokasta soidinlentoaan ja laulavat täyttä päätä, korpit taituroivat korkealla ilmassa, ja harakat ja varikset kantavat risuja nokassaan rakentaessaan pesiä.

Kuvassa oleva valkoselkätikka kuuluu sekin lajeihin, jotka ovat käynnistelemässä pesimäpuuhiaan. Koiraaksi linnun tunnistaa punaisesta päälaesta.

Valkoselkätikkakuva ei ole lintuvisaan kuuluva kuva, eikä niitä tässä blogissa julkaistakaan. Tunnistettavat kuvat löytyvät siis Karjalaisen sekä paperi- että omalta paikaltaan lehden nettiversiosta lauantaista 31.3. alkaen.

Tunnistelemisiin!
 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi