play

Metsähanhet matkasivat takaisin etelään

Hannu Kauhanen

Ja niinhän siinä sitten kävi, muuttolinnut todella ryntäsivät Pohjois-Karjalaan viikonvaihteessa. Sen kuuli paremmin kuin näki: peippojen, mustarastaiden ja vihervarpusten konsertti kantautui voimakkaana korviin joka puolella. Muuttolintuja havaitakseen ei olisi tarvinnut kuin astua ovesta ulos tai vain avata ikkuna.

Bloggaajan pihalla miellyttävin lauluääni on kuulunut perjantaista lähtien lapinsirkulle. Jostain syystä lapinsirkkukoiras on päättänyt viettää ainakin muutaman päivän pihapuissa, joissa se välillä paikkaa vaihtaen istuu, ja varsinkin aamuisin ja illansuussa laulaa oikein kauniisti.

Maanantaiaamuna lapinsirkku ja muut pihan pikkulinnut valpastuivat jopa tavallista enemmän. Syy löytyi yhden koivun latvasta, jossa isolepinkäinen eli lapinharakka istui päivystämässä. Urpiaiset ja sinitiaiset ärhäköityivät eniten lepinkäisen havaittuaan. Pienet linnut kuuluvat isolepinkäisen ruokalistalle.

Kaksi uutta pihapinnaa varsin yllättävistä lajeista siis, jos piha- tai muilla pinnoilla mitään merkitystä onkaan.

Sunnuntain retkellä Enon maisemiin korviin ja kiikarin näkökenttään osui muuta kivaa: peukaloinen lauloi vanhan pahvitehtaan vanhassa metsässä, merimetso uiskenteli Uimasalmen sulassa ja isokäpylintu löytyi ilmeisesti reviiriltään Kuvassärkän mäntykankaalta.

Miellyttävin kokemus oli kuitenkin katsella tuulihaukkaparia vanhalla pesimäpaikallaan Pohjassa. Naaras istui puun latvassa kuin odottaen jotain, ja kohta koiras lensi lähelle tehden kierroksen valittunsa ympärillä. Sitten koiras nousi muutaman metrin ylöspäin ja laskeutui sieltä pystysuoraan alas muutamaksi sekunniksi naaraan päälle. ”Pikkutuulihaukkoja” taitaa siis olla syntymässä Pohjan pellolla tänäkin kesänä...

Jakojärvellä huomio kiinnittyi taivaalla lentäneisiin kuuteen isoon lintuun. Metsähanhiparvi teki muuttomatkaansa, mutta suunta olikin peltojonoa pitkin suoraan etelään. Lumiset maisemat lienevät saaneet hanhet väliaikaisesti perääntymään. Huonoa keliä onkin ennustettu lähiajoiksi, mutta kyllä se siitä taas kääntyy.