play

Risteymä olisi lentänyt Kesälahdelle asti

Hannu Kauhanen

Vierailu viikon välein suunnilleen samoilla sijoilla antaa hyvän kuvan lintukevään vauhdikkaasta etenemisestä. Kun viikko sitten Enon Sarvingissa ja Pohjalla oli runsaasti sorsia ja kahlaajia, niin nyt tiistaina jäljellä esimerkiksi haapanoiden, tavien ja valkoviklojen määristä oli enää pieni osa.

Sen sijaan tilalle oli ilmestynyt uusia lajeja, kuten käki, pensastasku, rantasipi, suokukko ja räystäspääsky. Ja lisää tulee käytännössä päivittäin. Samaan aikaan monet läpimuuttajat jättävät tältä keväältä hyvästit maakunnalle ja jatkavat eteenpäin pohjoista kohti.

Tällainen laji on esimerkiksi järripeippo, joita on viime päivinä ollut Pohjois-Karjalassa todella suuria määriä pelloilla, pihoilla ja ruokintojen perkeillä. Pian niitä ei juurikaan enää näe, seuraavan kerran sitten syysmuuton aikaan. Kapustarintoja lepäilee ja ruokailee yhä kuivemmilla pellonosilla, mutta kohta nekin jatkavat matkaansa toki pienen osan jäädessä pesimään maakunnan soille.

Suopöllö esitti tiistaina puolenpäivän aikoihin parastaan saalistuslennollaan Sarvingissa. Ilmeisestikin myyriä on seudulla jonkin verran tarjolla, sillä havaittujen suopöllön, sinisuohaukan ja tuulihaukkojen lisäksi irrallaan juoksennellut pystykorva roikotti myyrää hampaissaan Naurisojalla.

Metsähanhien määrät ovat vähenemään päin samalla kun valkoposkihanhet vasta aloittelevat muuttoaan. Sepelhanhet tulevat viimeisinä, vasta toukokuun lopussa. Ne eivät jää maakunnan pelloille laiduntamaan, vaan muuttavat yli komeissa parvissa kohti Jäämerta ja sen rantoja.

Metsähanhien joukosta on löydetty joitakin meri- ja lyhytnokkahanhea. Kuvassa vasemmalla oleva porkkananokkainen merihanhi laidunsi viime viikolla Paukkajan pellolla kuuden metsähanhen kanssa.

Elämänpinnakin osui pitkästä aikaa kohdalle sunnuntaina. Parikkalasta löytynyttä amerikanhaapanaa piti käydä katsomassa, kun alkoi varmistua, ettei kyseessä ollut risteymä. Se oli muuten vain muutaman kilometrin päässä Kesälahden ja Pohjois-Karjalan rajasta.

Niin tietenkin. Jos kyseessä olisi ollut risteymä, se olisi varmasti lentänyt Kesälahden puolelle.