play

Kaunista kesäkotiin - tai ainakin lukemista

Mia Rouvinen

Lähestyvän lomani kunniaksi kaivoin arvostelukappalepinostani kolme tänä keväänä tai kesänä julkaistua, sisustajalle lomalukemiseksi sopivaa kirjaa. Jokaisessa niissä on sitä jotakin, minkä takia minäkin aion selailla niitä lomallani samalla kun suunnittelen taas ompelus-, tuunaus- ja remonttiprojektejani, joista puolet jää toteutumatta. No, tärkeintä on unelmointi - ainakin lomalla!

Romanttiseen  ja tyylikkääseen kesäkotiin sopivat materiaalit, vaaleat pellavat ja pitsit ovat pääroolissa ranskalaisen Chantal Sabatierin Ompele pitsejä ja pellavaa. 24 upeaa ompelutyötä -uutuuskirjassa (WSOY,2012) . Kauniin kirjan ohjeet ovat helppolukuisia ja tarpeeksi yksityiskohtaisia aloittelijallekin.
Kirjan ohjein voi valmistaa muun muassa tyynyn, verhon, pikkupeiton, suojuksen aterimille sekä erilaisia laukkuja. Moniin ompeluksiin voi käyttää kierrätettyjä kankaita tai vanhoista lakanoista ja käsipyyhkeistä säilöön leikattuja kirjailuja, pitsejä ja muita yksityiskohtia. Tästä plussaa kirjalle sekä siitä, että se muistuttaa pellavan upeudesta - se on niin hieno materiaali.

Kesäkoteja. Innostu, ideoi, sisusta - kirja (WSOY, 2012) on puolestaan ihanan värikäs ruotsalaisuutuus. Sisustustoimittajien Sania Hedengrenin ja Susanne Zacken seitsemäs kirja on kuin sukellus karkkikauppaan. Sitä ei voi lukea ahmimatta. Jos Sabitierin kirja on hillitty, ja sen ohjeissa ollaan tarkkana esimeriksi saumoista, niin tässä kirjassa tunnelma on riemukas ja rento eikä pikkuasioista nipoteta - kuten ei lomallakaan.
Ihania tunnelmakuvia kodeista, huoneista ja pihapiireistä, joiden lomassa runsaasti vinkkejä ja sopivasti ohjeita maalaisromantikon toteutettavaksi. Plussaa ihanista kuvista ja viimeisestä osiosta, joka käsittelee joulua - eihän siihen ole enää kuin puoli vuotta.

Keväällä ilmestynyt Marjo ja Mervi Nygårdin kirjoittama ja Hannu Pettisen valokuvittama Made in home. Itse teossa - sakset, sivellin ja neula - kirja (WSOY, 2012)  on kimarani suomalaisantia. Kirja on niin taitoltaan kuin anniltaankin erittäin runsas. Sen ohjeet antavat vinkkejä muun muassa saippuan valmistukseen, kankaanpainantaan, erilaisten korujen tekoon ja onpahan jossakin välissä jokin ruokareseptikin.
Kirjan taitto on ehkä loman alkuun vielä liian levoton, että kirjan jaksaa kerralla käydä läpi, mutta parin lomaviikon jälkeen intoa on jo tarttua paperimassaan tai japanilaiseen kirjasidontaan.  Plussaa kirja saa monipuolisuudestaan ja nuorekkuudestaan.

Kuvagalleriaan kokosin muutaman kuvan pihastani. Yritit voivat nikkaroimassani lavassa hyvin ja rehevästi, ja pioneissakin on nuppuja - tosin uuden pionipenkin asukit eivät tänä vuonna näytä kukkivan. Koivunkannon ympärille istuttamani kasvit - ruusuja, kevätesikkoja, sammalleimua, kevätkaihonkukkaa, lemmikkiä, alppiruusuja, vuokkoja, liljoja sekä yksi jaloritarinkannus ja hortensia - saivat seurakseen hopeavitjan ja kuvanoton jälkeen japaninruusukvittenin sekä pari jouluruusua. Valmista ei koskaan tule, mutta siitä se piha hiljalleen alkaa muotoutua omannäköiseksi.