play

Kottaraiset kerääntyvät parviksi

Hannu Kauhanen

Syksyn merkit ovat vahvasti ilmassa, ja sen huomaa muustakin kuin vetisestä säästä. Kahlaajat ja monet hyönteissyöjälinnut tekevät jo taivaltaan kohti etelää. Esimerkiksi lyhyen visiitin Suomeen Intiasta asti tehneistä idänuunilinnuista on tehty viime päivinä pihahavaintoja, mikä kertoo jo niiden syysmuutosta. Takaisin ne saapuvat vasta ensi toukokuun lopulla. Ennen sitä edessä on kaksi pitkää ja vaarallista lentomatkaa.

Kottaraiset ovat alkaneet kerääntyä parviksi. Etelä- ja Länsi-Suomessa on nähty jo useiden satojen yksilöiden kottaraisparvia. Kristiinankaupungista raportoitiin Tiira-lintuhavaintojärjestelmään äskettäin 3 200 kottaraisen ”vellovasta massasta”.

Pohjois-Karjalassa tällaisia vellovia kottaraismassoja ei ole nähty miesmuistiin. Suurin Tiiraan tänä vuonna kirjattu parvi on koskenut sataa yksilöä, ja jonkin verran on tullut havaintoja muutaman tai usean kymmenen yksilön kottaraisparvista.

Kesäretkillä kottaraisia näkee Pohjois-Karjalassa nykyään todella harvoin. Niille varatut pöntöt ovat tyhjillään tai sitten jokin muu lintulaji on asuttanut ne. Mieleen muistuu, kun kottaraispari teki pesän yli 30 vuotta sitten mökin pihakoivuun ripustettuun pönttöön. Tämä tapahtui Enon Kaltimonjärvellä, jossa kottaraisia ei sitten 1970-luvun ole nähty ensimmäistäkään yksilöä.

Maailmanlaajuisesti kottarainen voi ainakin vielä hyvin. Se on runsas laji esimerkiksi Pohjois-Amerikassa. Siltikin toivoisi kottaraiskannan elpyvän myös Pohjois-Karjalan maaseudulla. Olisi mukava nähdä niitä muuallakin kuin Kontiosuon jätekeskuksessa.

Vaikka kuinka miettii, mieleen ei tältä vuodelta tule yhtään omaa kottaraishavaintoa maakunnasta. Kuvan linnut, joita siinä muuten näkyy 67 yksilöä, on ikuistettu Varsinais-Suomessa. Siellä parisen viikkoa sitten omiinkin silmiin osui parvi, jossa oli ainakin kuutisensataa yksilöä.