play

Syksyn sävel on ”hi-ly”

Hannu Kauhanen

Tässä viime aikoina on ollut mukava seurailla syysmuutolle valmistautuvien hyönteissyöjien ja muiden pikkulintujen parveilua omalla pihalla ja muuallakin.

Esimerkiksi tänä aamuna vilske Kaltimon pahvitehtaan huvilan pihalla oli melkoinen: pajulintuja, tiltaltteja, hippiäisiä, tali-, hömö- ja sinitiaisia, puukiipijä, punarinta sekä rautiainen.

Illansuussa kotipihalla omenapuut ja marjapensaat olivat "täynnä" pajulintuja, tiltaltteja, sinitiaisia ja talitiaisia, joukossa myös punarinta, harmaasieppo ja leppälintu. Lintuja nähdäkseen ja kuullakseen ei juuri nyt tarvitse lähteä sijoiltaan mihinkään. Oli missä oli, kunhan katselee ja kuuntelee.

Sen enempää Enon Kaltimossa kuin Joensuun Otsolassakaan korviin ei nyt tarttunut yhtään "hi-ly"-ääntä, joita viime aikoina on osunut kohdalle muualla useampiakin. Ja itse asiassa osui tänäänkin, nimittäin iltapäivän puolella Enon Sarvingin Toroskalassa sijaitsevassa puutarhassa, jossa ensin kuului "hi-ly" useaan kertaan, ja lopulta äänilähde myös näyttäytyi: tiltaltti.

Useimmat tiltaltit ääntelevät "hyy-i", mutta sitten on näitä harvinaisempia "hily-tiltaltteja", mitä lienevätkään, jotain abietinus -muodon tai -alalajin edustajia, ei ole parempaa tietämystä kirjoittajalla. Tänä syksynä niitä on tullut kuultua ja nähtyä jo aika monta yksilöä. Ja sitten ovat vielä erikseen nämä "hii" tai "iih"-tiltaltit, olivatko ne nyt tristis-tiltaltteja?

Äskettäin tuolla Varsinais-Suomen puolella Paimion Askalassa korviin kantautui taas kerran "hi-ly". Se tuli kuvassa olevalta linnulta, joka ei ole tiltaltti, vaan pikkusieppo. Ehkä lajien äänissä on joidenkin mielestä isokin ero, mutta kyllä ne voivat aika samanlaisilta kuulostaa. Ja se, miltä linnun ääni kuulostaa missäkin tilanteessa, voi vaihdella paljon.

"Hily"-ääniä kannattaa kuunnella tarkasti tänä syksynä. Aina parempi, jos linnun pääsee näkemään. Askalan pikkusieppokin oli mieluisa yllätys.

Ja muutenkin… maastossa kannattaa olla korvat höröllä. Jos jostain kuuluu "hily" tai muu vastaavantapainen ääni, tuntosarvet heti herkiksi. Ties mikä artisti paljastuukaan äänilähteeksi, tämän syksyn sävelen esittäjäksi.