play

Ärsyttävä feministi

Mia Rouvinen

Kun kirjasta kohutaan jo ennen sen julkaisua, niin pakkohan se on saada käsiin.  Ei, kyseessä ei ole eroottisen 50 Shades -trilogian osa vaan toinen kohuttu teos, brittiläisen mediapersoonan Caitlin Moranin Naisena olemisten taito (Schildts&Söderströms, 2012).  Yli 300-sivuista kirjaa kuvataan 2000-luvun hulvattomaksi feministiseksi manifestiksi, ja sen takakansi on myyvää tekstiä - tämä on pakko lukea.

Luettuani kolme ensimmäistä lukua - Minä alan vuotaa!, Minä kasvan karvaa! ja En keksi rinnoilleni nimeä! - olin jättää kirjan kesken. Moranin tapa kirjoittaa jatkuvasti jotakin ISOILLA kirjaimilla ja rakkaus huutomerkkiin saivat minut ärsyyntymään, samoin kuin kuvailut siitä, missä hän tyydytti itseään teini-ikäisenä tai millä nimellä kutsui vaginaansa, puhumattakaan ohjeista kasvattaa kunnon puska ja maistaa omaa kuukautisverta. Ensin syytin itseäni konservatiiviseksi ja huumorintajuttomaksi tiukkapipoksi - miksi Juha Vuorisen ronskeille juoppis-sarjan kirjoille voi nauraa, mutta tälle ei? - mutta sitten oivalsin: juuri tätä Moran varmaan tahtookin. Ärsyttää lukijaa, saada hänet ajattelemaan omia käsityksiään ja sitä, ovatko ne omia vai pureskelematta nieltyjä.

Moranin värikkään ja omaelämäkerrallisen tekstin ydinviesti on selvä. Hän uskoo vakaasti siihen, että "naisten pitää olla yhtä vapaita kuin miesten, olivatpa nämä miten hulluja, hölmöjä, harhaisia, huonosti pukeutuvia, ihraisia, kaljuuntuvia, laiskoja ja omahyväisiä tahansa". Nainen on ihminen, tyyppi, siinä missä mieskin. Hän kysyy, että jos miehet eivät tee jotakin, miksi naisten pitäisi? Jos miehet eivät tee sitä, kuten ravaa plastikkakirurgilla tai pukeudu postimerkinkokoisiin alushousuihin, niin silloinhan se on "ihan täyttä paskaa".

Kun kirjan on lukenut kokonaan, fiilis on hyvä ja sopivasti herännyt. Näinhän se juuri on! Kunpa olisin lukenut tämän kirjan jo 15 vuotta sitten. Kyllä huutomerkkejä pitääkin tässä yhteydessä käyttää! Kuten Independent-lehden lainauksessa todetaan, kirjan pitäisi olla pakollista luettavaa ainakin kaikille teinitytöille. Suosittelen kirjaa lämmöllä kaikille tyypeille.