play

Pikkukanadanhanhi piipahti Puhoksessa

Hannu Kauhanen

Suomen kolmas pikkukanadanhanhi (Branta hutchinsii minima) havaittiin lauantai-iltana Koivikon pelloilla Kiteen Puhoksessa. Löydön teki Kimmo Järvinen tasoristeyksen kohdalta. Lintu laidunsi parintuhannen valkoposkihanhen kanssa kaikessa rauhassa ja jäi paikalle ainakin puoli seitsemän aikaan.

Työt estivät nopean bongauksen, mihin aina pitäisi pyrkiä. Ja niinhän siinä kävi, ettei lintua vajaan kolmen tunnin etsinnällä sunnuntaiaamuna ja aamupäivällä enää löytynyt kirveelläkään.

Valkoposkien määrä oli noussut jo arviolta viiteen tuhanteen, mutta ei sieltä minimaa irronnut millään konstilla. Linnut olivat aika hyvin katsottavissa, joskin vähän väliä lennossa ja paikkaa vaihtaen. Valkkaria valkkarin perään joka paikassa, ainoastaan 15 tavallista kanadanhanhea erottui joukosta.

Vaikkei pikkukanadanhanhi olekaan pinnakelpoinen (kategoria E eli voi olla tarhakarkulainen), olisi tuon ihmeen mielellään nähnyt. Jokunen syksy sitten Värtsilässä oleili vahva kandidaatti, mutta selän väritys ei täsmännyt, ja tuomio oli kanadanhanhen ja valkoposkihanhen risteymä.

Omaksi lajikseen pikkukanadanhanhi irrotettiin vasta äskettäin kanadanhanhesta, jota selvästi pienemmästä linnusta siis on kyse. Pikkukanadalaisia on muitakin alalajeja kuin tämä minima, mutta Suomessa havaitut kolme yksilöä ovat kaikki olleet minimoita.

Hanhien muutto on jo kovassa vauhdissa, mutta suurin ryntäys on yhä edessä. Nyt vielä jonkin aikaa, toivottavasti pitkälle lokakuuhun asti, riittää pohjoiskarjalaisilla pelloilla katsottavaa ja jännitettävää: milloin tahansa joukosta voi löytää punakaulahanhen, lumihanhen, pikkukanadanhanhen tai sitten, mikä todennäköisintä, jonkin risteymän.