play

Mikä näitä ihmisiä vaivaa?

Mia Rouvinen

Olen tyrmistynyt. Olen saanut vähälle aikaa niin monessa ja yllättävässäkin paikassa hyvää palvelua, etten voi kuin ihmetellä, mitä on tapahtunut. Onko taloudellinen epävarmuus tai kilpailu asiakkaista saanut yritysten työntekijät - ja johtajat - varpailleen? Onko vihdoinkin tajuttu, että hyväkin kello kauas kuuluu ja tyytyväinen asiakas on todennäköisesti myös palaava asiakas?

Olivatpa syyt mitä tahansa, niin kiitos. On mahtavaa olla haluttu asiakas eikä vain maksava asiakas. Ja ei, en usko, että missään paikassa olisi tunnistettu minut toimittajaksi ja siksi toimittu jostakin syystä normaalisti poiketen.

Ensimmäinen yllätys minulle oli se, kun lähikauppani yrittäjä otti kesällä suutaan mutristelematta tuotetoiveeni vastaan ja toteutti sen heti seuraavalla viikolla. En ehkä olisi kertonut toiveestani, ellei kaupassa olisi muutenkin niin välitön tunnelma ja hyvää fiilistä huokuvia työntekijöitä, mutta silti yllätyn myönteisestä ja nopeasta reaktiosta. Nyt lähikaupastammekin saa puhvelin maidosta valmistettua mozzarellaa, joka muuten on todella hyvää ilmakuivatun kinkun ja rucolan kanssa.

Viime viikolla kävin Helsingissä syömässä minulle uudessa, italialaista ruokaa tarjoavassa ketjuravintolassa. Kysyin viinisuositusta jälkiruoalleni, ja tiskin takana ollut työntekijä suositteli kahta valkoviiniä. Riesling-vaihtoehto oli tuttu, mutta toinen aivan vieras Moscato d'Asti DOCG.
En ehtinyt arpoa valintaani, kun työntekijä sanoi, että tarjoaa minulle moscatosta maistiaisen, sillä se on kovin makeaa, etten  pety, jos valitse sen. Mitäh? Minulle ei ole ikinä tarjottu ravintolassa maistiaista ennen viinin valintaa. Mahtavaa. Viini oli todella makeaa, mutta soi niin hyvin yhteen jälkiruoan kanssa, että ihastui siihen heti. Käynnistä jäi niin hyvä tunne, että illallistin paikassa seuraavanakin iltana - sitä paitsi se oli hinta-laatusuhteeltaan muutoinkin erinomainen paikka ja lähellä hotelliani.

Sunnuntaina kävin shoppailemassa, ja eräässä tavaratalossa puheeksi tuli ongelma jäsenkorttini kanssa. Minut ohjattiin kassalta toisen henkilön luo, mutta hänelle oli jonoa. Olin jo lähdössä, kun hän huusi perääni ja pyysi odottamaan - hän tiesi jo ongelmani ja kertoi, että se on mahdollista hoitaa heti, jos maltan vain odottaa vuoroani. Kaikki hoitui melko nopeasti, ja kaiken kukkuraksi sain kahvilipun siitä hyvästä, että jouduin odottamaan. En ehtinyt itse kahville, mutta tuo pieni ele sai minut hyvälle tuulelle ja ilahdutti varmaan myös sitä miestä, joka rouvansa kanssa oli menossa kahville ja sai lippuni.

Tänä aamuna vierailin rengasliikkeessä autoni kanssa monine kysymyksineni. Tungin huolestuneena hallin puolelle ja kysyin tapani mukaan kaikkea mahdollista renkaistani. En saanut vinoja katseita vaan ystävällistä palvelua ja hyviä neuvoja. Ja ei, minua ei laskutettu extraa, vaikka työllistin miesparkaa arvioidun 30 minuutin sijaan lähes tunnin - tai sitten siinä firmassa on taksat puolta pienemmät kuin muualla. Firman toinen työntekijä vielä heitti lähtiessäni vielä muutaman tarpeellisen vinkin, joten päivä käynnistyi paremmin kuin hyvin.

Kiitos.

On hassua, että hyvä palvelu saa miettimään, mitä ihmettä on tapahtunut tai että onko tuolla ihmisellä vain nyt hyvä päivä. Huonon palvelunhan se pitäisi herättää kysymys, mikä näitä ihmisiä vaivaa, mutta valitettavasti välinpitämätön palvelu on monessa paikassa yleistä ja toistuu kerta toisensa jälkeen.