play

Alkuperä kiinnostaa langoissakin

Mia Rouvinen

Villasukkaprojektini aloittaessani koin olevani osa sukupolvien ketjua: mummoni ja hänenkin mummonsa ovat sukkia neuloneet, ja suomalaisesta villasta tietenkin. Mutta hetkinen, Suomessahan lampaita on melko vähän mutta lankoja myydään paljon. Mistä materiaali Novitan suosittuihin Seitsemän veljestä -lankoihin oikein tuleekaan?

Pyörittelin tovin vyötettä: avainlippu ja Tehty Suomessa -merkintä. Villaa 75 prosenttia ja loput polyamidia. Tehty Suomessa -merkintä ei kerro kuitenkaan mitään siitä, missä materiaali on valmistettu. Arvelin, että olen alkuperäpohdintoineni yksin, mutta tiistainen naisten neulemiitinki paikallisessa kahvilassa todisti toisin. Keskustelu karkasi lampaiden pitoon mutta osoitti, että alusta asti lähellä tuotetulla voisi olla merkitystä tässäkin asiassa. Vahva mielikuva suomalaisuudesta on kuitenkin monelle yksi syy ostaa Novitan lankoja.

Myös käsityökaupoissa on huomattu kiinnostus suomalaiseen villaan. Joensuulaisessa Käsityövakassa kiinnostukseen vastataan huomenna lauantaina, kun yritys järjestää Pirtin kehräämön lankapäivän. Pirtin kehräämön langat ovat suomalaisesta lampaan villasta kehrättyjä, mikä ei tänä päivänä ole kovinkaan yleistä. Paikalla on yrityksen edustaja, joten sinne siis lankoja tutkimaan ja kyselemään! Samalla reissulla kannattaa käydä Joen Langassa, joka on juhlinut tällä viikolla 20-vuotissynttäreitään.

Entä ne Seitsemän veljestä -langat? Novitan sivuilla ei suoraan villan alkuperää mainita. Sain kiinni markkinointi- ja viestintäjohtajan Susanne Ranta-Kiisken, joka osasi vastata kysymykseeni heti. Seitsemään veljekseen käytettävät villat tulevat Iso-Britanniasta ja Etelä-Amerikasta, kuten yrityksen videolla kerrotaankin. Suomalaisen villan käyttämättömyyteen on Ranta-Kiisken mukaan kaksi syytä: ensinnäkin kotimaista villaa ei riittäisi tehtaan tarpeisiin kuin muutamaksi viikoksi vuodessa, ja toiseksi suomalaisen lampaan villa on lyhytkuituista kun taas Novita käyttää pitkäkuituista kampalankavillaa. Ymmärrettäviä syitä molemmat. Sehän se vasta puuttuisi, jos lanka loppuisi kaupoista vähän väliä!

Tieto langan alkuperästä toi rakkauden ja parin kirosanan voimalla neulomiini sukkiin uuden ulottuvuuden - ei harmitusta tai pettymystä vaan ripauksen eksotiikkaa. Niiden tarina alkaakin Suomen sijaan Englannin nummilla tai kokonaan toisella mantereella laiduntavista lampaista ja päättyy pohjoiskarjalaiseen rintamamiestaloon. Huikeaa.

Ps.  Kuvassa on siis elämäni toinen villasukkapari (ruskeat) ja tekeillä oleva kolmas pari. Ensimmäiset sukkani tein yläasteella yli 20 vuotta sitten. Nämä sukat syntyivät onneksi ensimmäisen kantapään kipuilua lukuun ottamatta helposti. Mies saa ruskeat, joista tuli minulle aivan liian isot, ja minä musta-pinkit.