play

Tundrahanhia ja kaksi punakaulahanheakin

Hannu Kauhanen

Syksyn huikea hanhinäytelmä ei vieläkään osoita loppumisen merkkejä. Nyt pääosan ovat ottaneet tundrahanhet, joiden muuttoparvia on viime päivinä näkynyt taivaalla vähän väliä. Esimerkiksi Joensuun Noljakan yli lensi sunnuntai-iltana puoli kuuden aikoihin noin 400 tundrahanhen komea parvi, jossa oli useita auroja.

Jonkin verran tundrahanhia pysähtyy valkoposkihanhien tavoin pelloille laiduntamaan. Aikuinen tundrahanhi on helppo tuntea valkoisesta otsalaikustaan ja mustan kirjavoimasta harmaasta vatsasta.

Tundrahanhien lisäksi liikekannalla on edelleen myös jonkin verran metsähanhia, ja nimenomaan niiden itäistä alalajia, jota tundrametsähanheksi nykyisin kutsutaan. Suomessa pesivät metsähanhet ovat toista alalajia, ja niitä kutsutaan taigametsähanhiksi. Taiga- ja tundrametsähanhi ovat aika lailla samannäköisiä, eroja on muun muassa nokan värityksessä.

Myös valkoposkihanhia on riittänyt edelleen katseltavaksi. Kontiolahden Iiksenniityllä on laiduntanut muutaman tuhannen valkoposken joukko, samoin Pyhäselän Mulossa.

Lauantaina Tohmajärven Valkeasuolla ruokaili ainakin 20 000 valkoposkihanhea. Osa niistä lähti kesken havainnoinnin muutolle, mutta pohjoisen suunnasta entisen emolehmänavetan eteen putosi jatkuvasti lisää valkoposkia, ja niiden lisäksi myös tundrametsä- ja tundrahanhia.

Pauhu ja näky oli sanoinkuvaamaton, kun koko hanhiporukka nousi jonkin pelästyttämänä toviksi ilmaan suurimman osan laskeuduttua muutaman minuutin kuluttua takaisin peltoon.

Sunnuntaina Mulon hanhiparvesta onnistui sikäläinen harrastaja Kuutti Korhonen löytämään ensin yhden punakaulahanhen. Kun lintua tultiin joukolla katsomaan, löytyi vierestä toinenkin punakaulahanhi. Molemmat olivat paikalla ainakin vielä maanantaina päivällä.

Punakaulahanhi on kaunis, värikäs ja pienikokoinen hanhi, joka väreistään huolimatta saattaa helposti kätkeytyä  valkoposkien joukkoon. Se on Suomessa hyvin harvinainen laji, mutta lähes joka vuosi yksi tai maksimissaan muutama punakaulahanhi hoksataan myös Pohjois-Karjalassa laiduntavista hanhimassoista.