play

Valtava ruuhka Enon keskustassa

Hannu Kauhanen

Enon kirkonkylän ja tarkemmin sanottuna Kunnantien varrella on viime päivinä ollut huikea kuhina. Tilhet ovat tulleet tyhjentämään marjaisia pihlajia ja orapihlajia.

Ensin tilhiä oli arviolta 150, sitten jo 200, parin päivän päästä 300, seuraavalla kerralla 400 ja lopulta niitä oli ainakin tuhat, ihan tuossa muutama päivä sitten. Lie enemmänkin nyt, mutta ei ole ehtinyt käydä katsomassa.

Tilhet ovat lisääntyneet huimasti muuallakin maakunnassa, ja jollakin staijipaikalla laskettiin tässä yhtenä aamuna useiden satojen muuttavien tilhien summa, olisiko ollut Joensuun Höytiäisen kanavan suistolla.

Osa töyhtöpäistä on kuitenkin asettunut aloilleen kaupunkeihin ja taajamiin. Joensuun kaupunkikeskustassakin näkee päivittäin useita muutamien kymmenien yksilöiden tilhiparvia.

Jostain syystä Enon marjat houkuttelivat puoleensa syksyn ensimmäisen todella suuren tilhipotin. Mielenkiintoisesti ne ryhtyivät ensiksi tyhjentämään mustamarjaorapihlajia (kiitoksia, Tapio Piipponen!), joita on istutettu somistamaan entisen kunnan keskustan näkymää.

Pihlajanmarjojakin tilhet ovat innolla popsineet, mutta niiden kimppuun ne taisivat siirtyä vasta, kun mustamarjaorapihlajan marjat alkoivat käydä vähiin.

Tilhet eivät liiemmin ole piitanneet niiden vierestä ja alta, muutaman metrin päässä linnuista kulkevista ihmisistä. Päinvastoin, iloinen sirinä kuuluu kaiken aikaa, kun linnut välillä lennähtävät koivuihin ja muihin isompiin puihin laskeutuakseen taas uudestaan ruokapöydän ääreen.

Kerrankin Enon keskustassa on kunnolla elämää ja vilskettä. Toivottavasti tilhiä riittää talveksi asti.