play

Kassa seis, perun ostokseni!

Mia Rouvinen

Tarkastan yleensä aina epämääräisistä mutta silloin tällöin himottavista ja harvemmin ostettavista tuotteista hiilihydraatti- ja sokerimäärät ennen kuin pistän tuotteen koriini. Pari viikkoa sitten kahmaisin kuitenkin kaakaojauhetta koriin enkä tutkinut tuoteselostetta, sillä mielessäni näin vain iltalenkillä punastuneet posket ja kupin kuumaa kaakaota.

Havaitsin virheeni kassalla, kun koetin miettiä, mitä unohdin ostaa. Katseeni osui kaakaopurkin tuoteselosteeseen: hiilihydraatteja 100 grammassa 82 grammaa, josta 80 grammaa sokeria! Mieleni teki huutaa, että kassa seis, tuota en osta! En tietenkään huutanut, vaikka huutoni olisi ehkä herättänyt muutkin sateisen maanantain lannistamat, töistä suoraan kauppaan sännänneet ihmiset. Sadattelin vain mielessäni, että olisi pitänyt ymmärtää, että kaakaojuomajauhe on sama kuin mehujuoma - ei siis ollenkaan sitä, mitä sanan ensimmäinen osa tarkoittaa vaan sokeroitua sen kaltaista tuotetta. Eihän kaakaojauhetta käytetä kerralla kuin pari lusikallista, mutta on silti järkyttävää, että se on 80-prosenttisesti pelkkää sokeria.

Elämäntaparemonttini takia koetan vältellä kokonaan monia runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita, kuten hilloja  (Dronningholmin mansikkahillo, sokeria 46 grammaa 100 grammassa), limppareita, mehuja, maustettuja jogurtteja jne. En ole vuosiin ostanut mysliä, koska joskus luin jostakin, että niissä on runsaasti piilosokeria. Viime sunnuntain laiskalla ruokakauppakierroksella jäin vertailemaan myslien sokerimääriä ja löysin yhden mielestäni kokeilemisen arvoisen. Se on hedelmä-marjamysli, jossa sokeria on 100 grammassa 18 grammaa, joista puolet tulee luontaisesti hedelmistä ja marjoista. Sokeria on siinäkin paljon, mutta kun laitan sitä maustamattoman jogurtin sekaan pari kolme ruokalusikallista, niin siihen ei maailma kaadu. Valtaosa tuotteesta on kuitenkin sitä, mitä pakkauksessa lukeekin.

Vaikka hiilihydraatteja ja sokereita tarkkailenkin - ja nykyisin välillä rasvojakin - mielestäni on ihan ok ostaa joskus Fazerin sinistä (100 grammassa sokeria 48 grammaa) tai salmiakkia (100 grammassa sokeria 32 grammaa). Se on tietoinen herkuttelu-, sokeri- ja kalorivalinta. Mutta näiden vähemmän tietoisten sokerivalintojensa kanssa saa näköjään olla tarkkana.