play

Juuan susi ei ilotulitusta tarvitse

Hannu Kauhanen

Tätä kirjoitettaessa se taas alkoi, tai oikeastaan jo hieman aiemmin. Uuttavuotta juhlitaan, ja ainakin tällä hetkellä se pelkästään kuuluu, ei näy.

Juuri äsken Jänönpuistossa yöpymässä ollut kesykyyhky nousi siivilleen ja lähti lentämään kohti keskikaupunkia. Hetken päästä taivaalta kuului ison naakkaparven ääntelyä.

Kuten hyvin tiedetään, linnut ja muut eläimet pelkäävät ilotulituksia. Mieleen muistui heti Kolilla jokunen vuosi sitten talvehtinut merikotka, joka pauketta säikähdettyään lensi sähköjohtoihin ja kuoli.

Mahtaa olla piharuokinnalla käynyt kuusitiainenkin ihmeissään, missä yöpyneekin. Toivottavasti pauketta on vähemmän Enon Uramossa, jossa kuvan kuusitiaista eilen ihasteltiin. Erityisemmin eivät linnut piittaa ihmisten touhuista, mutta se on tiedossa, että ilotulitukset aiheuttavat paniikkia niissä niin kuin monissa eläimissäkin, kuten kissoissa, kaneissa ja koirissa.

Vaan mitäpä tuosta, sanoo varmaan moni.

Mitäkö tuosta? Itseni on vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka eivät kohtele eläimiä ja luontoa ylipäätään niin kuin lähimmäisiään ja, tämä on tärkeää, muita ihmisiä, lajitovereitaan. Laji kuin laji, elämisen oikeus täytyy olla.

Kuten sillä onnettomalla Juuan sudella, jonka jahti on näillä tunneilla päättymäisillään.  Metsästäjien tekemänä haavakkona sen pitäisi kuolla mahdollisimman nopeasti.

Juuan metsästäjät, älkää silti järjestäkö ilotulitusta (epäonnistuneen?) jahtinne kunniaksi.