play

Koskikaran päätä ei palella

Hannu Kauhanen

Koskikara kuuluu niihin harvoihin lintulajeihin, jotka tulevat pohjoisesta talvehtimaan näille leveysasteille. Muuttomatka ei välttämättä ole montakaan sataa kilometriä, mutta suoritettava se on silti: pohjoisen purot jäätyvät, eivätkä karat pääse Lapissa sukeltamaan itselleen ravintoa.

Pohjois-Karjalassakin osa vuolaista puroista ja pikkujoista jäätyy joka talvi. Osa taas on sellaisia, että ne pysyvät osittain auki kovillakin pakkasilla, ja se riittää koskikaroille hyvin. Hyvillä sulilla, kuten esimerkiksi Enon Sirkanpurossa, koskikaroja voi olla lyhyellä pätkällä jopa neljä, viisi yksilöä. Liperin Siikakoskellakin koskikaran tapaa liki takuuvarmasti.

Koskikara on tuttu, joskaan ei jokatalvinen vieras aivan Joensuun ydinkeskustassa. Onpa karan nähty hakevan ravintoa jopa Karsikon Neste-huoltoaseman viereisestä ojastakin. Säiden mukaan karojen on siirryttävä sinne, missä sulan puron pohjasta löytyy koskikorennon toukkia.

Joskus kara on osunut kiikareihin esimerkiksi Ahvenisen ja Haapalahden silloilla, vaikka yleensä ne eivät näillä sulilla talvehdikaan. Ja on sellainen tullut nähtyä seikkailemassa Kontiolahden Häikänniemen laiturillakin joskus loppusyksystä, vielä, kun Höytiäinen on aivan jäistä vapaa.

Valon lisääntyessä ja kevään edetessä koskikarat saattavat innostua aurinkoisina päivinä laulamaan talvehtimispaikoillaankin. Karan laulu on äärimmäisen hienoa kuultavaa: linnun ääni ei ole kova, mutta lumoavan kauniisti ja vaihtelevasti lintu visertelee kilpaa puronsolinan kanssa.

Kutsuääni on terävä sirahdus "psritt", joka erottuu hyvin ympäristön muista äänistä, vaikka koski kuinka pauhaisi taustalla.

Koskikaroja talvehtii tälläkin hetkellä maakunnan alueella kaikkiaan varmasti ainakin joitakin kymmeniä yksilöitä. Huhtikuun koittaessa karat lähtevät kevätmuuttomatkalle kohti pohjoista ja pesimäpuuhia.

Puroretkelle kannattaa siis lähteä viimeistään sitten, kun kevätaurinko jo selvästi lämmittää. Koskikaran laulu hivelee korvia, ja on noiden todella karaistuneiden lintujen touhuja hauska muutenkin seurata.