play

Mustakaularastas toi valoa maakunnan pimeyteen

Hannu Kauhanen

Valon määrä on lisääntynyt lyhyessä ajassa huimasti: päivän pituus Joensuussa on tänään torstaina 14.2. (hyvää ystävänpäivää!) jo 8 tuntia 47 minuuttia, kun se alle kaksi kuukautta sitten joulun alla oli lähes neljä tuntia lyhyempi. Muutos on sitä nopeampi, mitä pohjoisempana ollaan. Kevätpäiväntasaukseen ei ole enää kuin reilu kuukausi, ja pääsiäistäkin vietetään tänä vuonna jo maaliskuun puolella. Ja silloinhan on jo kevät!

Valoisuuden myötä myös täällä talvehtivat linnut ovat alkaneet laulaa, tikat rummuttaa ja pöllöt soidintaa. Viikonloppuna omiin korviin kantautuivat lehtopöllön ja huuhkajan soidinäänet, tosin Varsinais-Suomessa, jossa valoa on vielä nyt enemmän kuin täällä Pohjois-Karjalassa. Juuri nyt tuossa ikkunan takana laulaa punainen pikkukäpylintukoiras seurassaan vihreänvärinen naaras.

Lintuharvinaisuukset ovat olleet vähissä, kuten yleensäkin talvisin. Tammikuun alussa bloggaajankin Utön saarella näkemä isohaarahaukka on ilmeisesti talvehtinut Ahvenanmaalla, sillä lajista on tehty helmikuun aikana noilla seuduilla jo kolme havaintoa, viimeksi eilen keskiviikkona.

Viime viikon alussa Etelä-Karjalan Joutsenosta löydettiin isosta keltasirkkuparvesta harmaasirkku, joka lienee vieläkin paikalla.

Mustakaularastas on puolestaan viettänyt talveaan Espoossa. Viime sunnuntaina mustakaularastas löydettiin kuitenkin myös Joensuun Noljakasta Harri Kontkasen toimesta. Lintu oli paikalla ainakin vielä eilen keskiviikkona, jolloin oheinen kuvantapainen siitä tuli otettua. Kovasti räkättirastaan näköinen, eikö totta, mutta sittenkin erilainen: rinta on pääväriltään musta, eikä siinä ole lainkaan keltaista, kuten räksällä.

Mustakaularastas on vähään aikaan ensimmäinen suurharvinaisuus Pohjois-Karjalassa, mikä piristikin kummasti maakunnan harrastajien mielialoja. Toki talvi on ollut monella tapaa muutenkin linnustollisesti mielenkiintoinen, mutta kyllä nämä eksoottiset vieraat aina tuovat oman mausteensa harmaaseen arkeen.

Mustakaularastas on tavattu Suomessa noin 50 kertaa. Noljakan tuore havainto on Pohjois-Karjalan kolmas: 1970-luvulla löydettiin syksyllä Joensuusta kuollut naaras, ja nuori koiras vietti talven 2004/05 Liperin Viinijärvellä.

Mustakaularastaan lähisukulainen punakaularastas erotettiin äskettäin omaksi lajikseen. Sitä ei ole vielä Suomessa havaittu. Joskus joku löytää ensimmäisen...