play

Ed p

Hannu Kauhanen

Lintutiedotus-palvelu on äärimmäisen tärkeä bongareille. Tekstiviestillä tieto mielenkiintoisesta havainnosta tavoittaa kerralla parhaimmillaan jopa tuhatkunta harrastajaa ympäri Suomen. Tieto tulee liki reaaliaikaisesti havaintopaikalta, jos havainnoitsija on toiminut kuten pitää. Joskus on käynyt niin, että puhelin on jäänyt bongarilta kotiin, ja tiedonsaanti sen vuoksi viivästyy. Oma lukunsa ovat sitten tapaukset, joissa epäröinnin jälkeen laitetaan viesti "todennäköisestä" harvinaisuudesta vuorokausi epämääräiseltä kuulostavan havainnon jälkeen.

Systeemi on vekkuli ja samalla herkkä, mutta niin ovat bongaritkin. Auta armias, jos joku vähänkin sählää Lintutiedotuksessa... sapiskaa tulee heti johtoportaalta.

Tekstiviestiin mahtuu tunnetusti maksimissaan 160 merkkiä, mikä aiheuttaa omat hankaluutensa Lintutiedotukseen. Kun viestiin pitäisi sisällyttää mahdollisimman paljon informaatiota juuri tehdystä havainnosta, jopa ajo-ohjeet paikalle ja sen sellaista, niin lyhenteitä pitää käyttää. Lyhenne "kn vas" esimerkiksi tarkoittaa ajo-ohjeessa "käänny vasemmalle". Ja niin edelleen.

Ehkä yleisin viesteissä käytetty lyhenne on "ed p". Sitä käytetään päivitysviesteissä, kun halutaan ilmoittaa, että lintu on "edelleen paikalla". Viesti on monesti paikalle tulossa oleville bongareille erittäin tärkeä ja ennen kaikkea rauhoittava, varsinkin, jos takana on 600 kilometriä autolla ajamista ja matkaa bongauspaikalle enää viisi kilometriä...

Vaan eikös käynytkin niin, että joku meistä jo suivaantui alati toistetusta "ed p" -ilmoituksesta. Mitä turhia noita laittelemaan, kun tilanne ei ole edellisestä viestistä muuttunut? Ok, turha niitä on vartin välein maailmalle lähettää, mutta kyllä päivitysviesti usein on tarpeen vähintään muutaman tunnin välein, varsinkin niille, jotka ovat tulossa paikalle toiselta puolelta Suomea.

Noljakan mustakaularastas on ollut "ed p" jo yli kaksi viikkoa, tosin paikka on vaihtunut Nuotanperältä Linköpinginkadulle, jossa lintu on viihtynyt nyt jo reilun viikon. Viimeksi tällainen "ed p" -viesti laitettiin linnusta eilen maanantaina. Saa niitä laittaa jatkossakin, vaikka joku etelän bongari turhaantuisikin.

Toisin kuin Nuotanperältä, Linköpinginkadulta mustakaularastas on ollut ainakin ajoittain hankalampi löytää. Lintu ei kökötä joka kerta samassa aroniapuskassa, vaan saattaa piileskellä aronioiden alla olevissa lumionkaloissa. Joskus se lentää läheisten koivujen latvoihin jostain kauempaa. Ja niin poispäin.

Mutta ed p se silti on. Jossain vaiheessa se ei sitä enää ole, ja silloin on hyvä tiedottaa, ettei lintua ole enää näkynyt. Negatiivinen päivitys voi olla yhtä tärkeä kuin positiivinenkin.