play

Tissit polvissa -tekosyy sai jäädä

Mia Rouvinen

Vuosi sitten lenkillä totesin, ettei juokseminen tai hölkkääminen ole minua varten, koska polveni eivät kestä massaani, tissini venyisivät polviini saakka eikä kuntoni riitä. Lenkkikaverini vakuuttelivat, ettei moinen ole heidänkään juttunsa - kunnes toisen kanssa alettiin syksyllä vaihvihkaa puhua, että jospa joskus kokeilisi. Ostimme molemmat juoksuun sopivat nastalenkkarit, ihan kaiken varalta. Kaveri aloitti syystalvella, minä vuodenvaihteen jälkeen.

Kynnys kokeilla omaa hölkkäysjaksamistaan oli kova, vaikka kaverini kokemukset olivat kannustavia. Olen juossut lenkkejä viimeksi lukiossa, yli 15 vuotta sitten. Suunnittelin monta kertaa, että nyt  kipaisen ja lopetan heti, kun ahdistaa, mutta ei. Tein sitten uudenvuodenlupauksen, ja sanoin koiralle eräällä lenkillä: "Hölkkä!" Termi on sille tuttu koiranäyttelyistä, joten sitten mentiin. Vauhti oli tietenkin aivan liian kova, mutta se oli hauskaa meistä molemmista.

Olen nyt hölkkäillyt ja välillä juossutkin osan lenkeistä koirani kanssa, ja olo on kotiinpäästyä huikean mahtava. Nyt ymmärrän, miksi jotkut jatkuvasti ylistävät juoksemisen ihanuutta. Hölkkäpätkät ovat vähitellen pidentyneet, eikä se ole ollut yhtään niin kamalaa kuin kuvittelin. Välillä meno on tahmeaa, hengitysrytmi sotkeentuu ja pohkeet painavat tonnin, mutta siitä se useimmiten helpottaa. Pari kertaa olemme hölkänneet osan lenkistä yhdessä kaverini kanssa, ja se vasta mahtavaa onkin! Vauhti kestää yhdessä paremmin aloittelijalle sopivalle tasolla, ja on mukava, kun samalla jaksaa vähän höpötelläkin. Ehkä joskus koko lenkki menee hölkäten, kunhan kunto ja tekniikka kohentuvat.

Entä polvet? Ne eivät ole oireilleet, vaikka ylipainoa on eivätkä asennot liene aina oikeaoppisia. Tissitkään eivät ole venyneet polviin - eivät ne sinne asti yltäisikään, ja olen tietenkin käyttänyt kunnollisia urheiluliivejä. Kuitenkin uusien, hyvien ja erityisesti juoksuun sopivien urheilurintaliivien löytäminen on ollut yllättävän työlästä. Nyt ymmärrän, miksi naisenlehdissä on vähän väliä juttua aiheesta. Löysin onneksi nettikaupasta huippuliivit kohtuuhintaan. Nyt toivotaan, että kokokin sattuu vihdoin kohdilleen ja pääsen testaamaan niitä lenkille.

Kun aurinkokin jo lämmittää, niin mikään ei ole mahtavampaa kuin pitkä lenkki töiden jälkeen ystävän kera!