play

Naistenpäivän neulekirjakimara

Mia Rouvinen

Elämäntaparemonttini on täyttänyt kalenterini niin, etten ole viime aikoina kässäillyt mitään - tai neuloin kyllä puuvillasekoitelangasta pipon, josta tuli aivan liian suuri, sillä luotin taas taitoihini enkä tehnyt mallitilkkua vielä ensimmäisen purkamisen jälkeenkään. Ehkä siitä tulee pikkutyynylle päällinen tai rantakassi - kärsimättömyys lisää luovuutta. Naistenpäivää on turha käyttää manailuun, joten tässäpä kattaus uusia neulontakirjoja, olkaas hyvä.

Tällä viikolla posti toi Arnen ja Carloksen Neulo kesä kotiisi -kirjan (Nemo, 2013). Norjalaispariskunta on ahkeroinut paljon puhutun joulupallokirjan jälkeen kirjan ainakin pääsiäiskoristeista ja neulotuista nukeista. Kaksi edellistä eivät minua niin kovasti sykähdyttäneet, mutta tämä uutuus on aivan ihana ja todellakin täynnä kesän tunnelmaa! Kirjassa annetaan ohjeet muun muassa 1970-lukua henkiviin, ainaoikeinnauhoista tehtäviin pannunalusiin, kirjoneulottuihin pussukoihin sekä hiiren ja nuken ja niiden vaateiden neulotaan. Virkkuukoukkuun tartutaan pienistä paloista kootussa esikkopeitossa sekä isoäidinneliöitä ja päivänkakkara-lasinalusia tehtäessä. Puutarhan orvokit ikuistetaan tyynyihin kirjomalla. Tarjonta on tasapainoinen: osa töistä syntyy nopeasti, osa, kuten peitot, vaativat aikaa reilusti. Kirjan kuvitus on jälleen upea ja taitto hengittävä.

Äidille ja tyttärelle, 20 neulemallia pienille ja isoille (Atena, 2013) on myös hyvä neulekirja. Neulesuunnittelija ja -kirjailija Stefanie Japelin kirjassa on lukuisia käyttökelpoisia ohjeita, ja idea siitä, että äiti ja tytär voivat samistella samanhenkisillä mutta kuitenkin erilaisilla neuleilla, on ihastuttava. Valtaosa ohjeista on villatakkeihin tai yläosiin, ja lähes jokaisessa neuleessa on jokin pieni juju.
Kirjan nirkkoreunuksilla somistettu lady like -villatakin voisin ottaa projektiksi, kunhan saavutan tavoitepainoni. Edellisen villatakin neuloin peruskoulussa, joten niin isoon työhön ei kannata heittäytyä ennen kuin tietää, että takki on hyvä ja sopiva pitkään. Ehkä kannattaa ensin kuitenkin tehdä testiversio eli se pienen takki vaikkapa kummityttärelle.

Linda Marvengin Nyt neulomaan! Moderneja ja klassisia neulemalleja huippusuunnittelijoiden tyyliin (WSOY, 2013) on monipuolinen kirja, joka sopii puikkotaitureille. Punoskuvioinen jakku, pitsiraitahuivi, ja aran-bolero näyttävät kuvissa viehättäviltä mutta selvästi vaativilta töiltä. Onneksi kirjassa on pari helpompaakin ohjetta, vaikka arvostankin kirjan tarjoamaa monipuolista kattausta eri tekniikoista. Monet ohjeista ovat sopivan ajattomia mutta moderneja, joten kirja kestänee hyvin ajanhammasta.

Jos ei muulloin, niin tänään voi itseään hemmotella kunnolla: hyvällä kirjalla, suklaaleivoksella, kuohuviinillä, pitkän kaavan saunomisella, reippaalla lenkillä, kassillisella uusia lankoja, uusilla verhoilla tai tapaamalla hyviä ystäviä. Antoisaa naistenpäivää!