play

Lumikko vai kärppä?

Hannu Kauhanen

Pääsiäisen retkeily ei tuottanut kovinkaan monta muuttolintulajia. Jotain sentään: muutama uuttukyyhky, kaksi merikotkaa, hiirihaukka, meri- ja harmaalokkeja, viisi kottaraista, neljä räkättirastasta, kolme kiurua, jokunen tikli ja hemppo. Siinäpä ne taisivat kaiken kaikkiaan olla. Lintujen lisäksi iloa toivat havainnot lumikosta tai kärpästä (siis tuosta, joka on kuvassa) ja nokkosperhosesta.

Yhtään töyhtöhyyppääkään ei kohdalle sattunut, ei, vaikka pääsiäinen tuli vietettyä roimasti Joensuuta etelämpänä eli Salossa ja sen seudulla. Kaikki pellotkin olivat lumen peittämiä, eivätkä töyhtöhyypät olleet vielä niille saapuneet.

Joet ja merenrannat olivat siellä yhtä jäässä kuin vesistöt täälläkin. Päivisin toki oli muutama aste lämmintä ja aurinko paistoi kaiken aikaa, mutta yöt mentiin reilusti pakkasen puolella. Ihan samanlaista siis kuin kuulemma täällä Pohjois-Karjalassakin.

Yleensä kevät on eteläisessä Suomessa tässä vaiheessa reilusti pitemmällä kuin täällä, ja tuo ero sitten vähitellen tasoittuu, mitä lähemmäs varsinaista kesää tullaan. Nyt tilanne on harvinaislaatuisesti toinen. Lumensyvyys toki oli Varsinais-Suomessa paljon pienempi kuin täällä, eikä tarvita kovin monta lämmintä yötä, kun pellot lumesta siellä nopeastikin paljastuvat. Vesisateet vauhdittaisivat kummasti. Täällä tuo kaikki vie hieman enemmän aikaa. Ja kun tilanne on hyvin samankaltainen läntisessäkin Euroopassa, ei ihme, että lintukevät ei vielä ole päässyt kunnolla vauhtiin.

Mutta kun se vauhtiin pääsee, rytinä on varmaan aikamoista. Eikä siihen tarvita muuta kuin yksi lounainen ilmavirtaus, niin kaikki muuttuu nopeasti. Nautitaan siihen asti kauniista kevättalven päivistä. Ja sitä paitsi: johan harmaalokit ovat jo Joensuun sulillekin saapuneet.

Vielä tuosta tämän blogin kuvan nisäkkäästä. Osaako joku sanoa, onko se kärppä vai lumikko? Se on vaihtamassa valkoisesta talvipuvusta ruskeaan kesäpukuun. Havaintotilanne oli niin nopea, ettei hännänpäätä ehditty nähdä ollenkaan. Eläimen koostakin on paha sanoa mitään muuta kuin että kovin pikkuruiselta se näytti, mutta koko aina suhteellinen asia varsinkin, jos vertailukohtaa ei ole.

Lumikko vai kärppä? Vastauksia odotetaan mieluiten yllä olevaan sähköpostiin jo etukäteen kiitollisina.