play

Ensin juostaan ja sitten luetaan, miten pitäisi juosta

Mia Rouvinen

Yksi tänä keväänä ilmestyneistä juoksukirjoista on Matt Robertsin Juoksemaan. Harjoittele oikein ja menesty (Docendo). Perehdyin kirjaan siinä vaiheessa, kun hölkkäharrastus oli jo aloitettu, mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan.

Kirja on aloittelijalle hyvä buustaaja, vaikkei maratoni tai muu selkeä tavoite edes olisikaan mielessä. Perusfaktat varusteista venyttelyihin tulevat selville, mutta osa materiaalista tuntuu vaikealta omaksua tai testata yksin, kuten oman juoksuasennon ja siinä olevien virheiden havainnointi. Tiedosta ei ole koskaan haittaa, mutta ehkä tekniikkaan konkreettisinta apua saa toiselta ihmiseltä ja juoksukoulusta.

Hyvää kirjassa on muun muassa nesteytysvinkit, juoksuvammojen tunnistus ja hoitaminen sekä ohjelmat. Omat ohjelmansa on viiden ja kymmenen kilometrin matkojen treenaamiseen sekä puolimaratonille, maratonille ja ultramatkalle. Puolimaratonille ja maratonille on vielä kaksi ohjelmaa: toinen on suunnattu aloittelijalle ja toinen nopeuteen pyrkivälle. Kirjaan voikin palata monta kertaa sen lukemisen jälkeen.

Tammikuussa alkaneeseen hölkkäharrastukseeni on mahtunut varmasti jo monta virhettä, mutta ehkä sittenkin olen osannut aloittaa tarpeeksi rauhallisesti. On päiviä, jolloin tuntuu liitävän, ja päiviä, jolloin koko lenkki on tahmeaa tarpomista. Viimeistään kotiinpäästyä fiilis on kuitenkin palkitseva. Kukapa olisi uskonut, että minä joskus intoilisin hölkkäämisestä näin paljon.