play

Carpe diem, nyt se on vauhdissa

Hannu Kauhanen

Pieni väliraportti vaihteeksi taas täältä Salon seudulta ennen paluuta kotimaisemiin Pohjois-Karjalaan. Kuuleman mukaan kevätmuutto on jo päässyt vauhtiin sielläkin, ja täällä se suorastaan räjähti eilen aurinkoisena sunnuntaina ja myös tänään sateisena maanantaina, mutta ennen kaikkea niiden välisenä yönä.

Rastasparvet ilmestyivät viime yön aikana pelloille. Eri paikoissa niitä oli vaihtelevia määriä muutamasta kymmenestä yksilöstä jopa 250:een. Lähes kaikki räkättirastaita toki, mutta joukossa myös punakylki- ja laulurastaita, ja onpa näillä seuduin kulorastaitakin havaittu.

Päivän retkellä omiin kiikareihin osui myös muun muassa neljä metsävikloa, seitsemän taivaanvuohta, kolme kuovia ja yksi pikkutylli, joten kahlaajienkin muutto pääsi viikonvaihteen jälkeen viimein vauhtiin.

Pieniä kurkiauroja näkyi tänään tuon tuostakin, osa parvista ruokaili pelloilla. Kanadan- ja merihanhien määrät ovat kovassa nousussa, tänään niitä oli sadoittain Kemiönsaaren Björkbodan pelloilla, samoin kuin oli sinisorsia, naurulokkeja ja kiurujakin.

Eilinen sunnuntai oli vuoden ensimmäinen vilkas päivä Suomessa myös harvinaisuuksien suhteen, kun havaintoja lähetettiin Lintutiedotukseen vähän väliä. Kiintoisimmat  havainnot tehtiin etelärannikolla kahdesta itään lentäneestä avosetista ja Heinolassa valokuvatusta isohaarahaukasta. Mustaleppälintuja nähtiin useita, ja havaintoja tuli myös muun muassa ainakin parista kattohaikarasta, haarahaukasta, lampiviklosta, sepelrastaasta ja monista muistakin jokseenkin mielenkiintoisista lajeista. Bloggaajan omalla toivelistalla oli päästä näkemään vihdoin eteläinen mustapäätasku, mutta se taitaa edelleen pysyä tulevaisuuden lajina. Joskus sitten.

Tänään maanantaina sää oli ainakin Salon seudulla kovin sateinen ja tuulinen, mutta ainakin tuuli oli oikeasta suunnasta eli lounaasta. Tällä viikolla lumipeite saa kovaa kyytiä, ja lintujen kevätmuutto etenee huimaa vauhtia yhä vain pohjoisemmaksi. Nyt kannattaa suunnata linturetkelle myös Pohjois-Karjalassa.

Carpe diem, nyt on vihdoin kevät!