Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Miumaun Kotkotuksia

Surauta pullohuput kuohari-iltaan

  • Mia Rouvinen

Viiniharrastukseni muuttui tänä keväänä joukkotoiminnaksi, kun pienen työporukan kanssa päätettiin maistella viinejä kimpassa - ja vieläpä sokkona tuoksuja ja makuja pohtien. Sokkotestaus on paitsi mielenkiintoista myös avartavaa, kun viinin arviointiin eivät pääse vaikuttamaan etiketin ilme, juoman tuttuus, valmistaja tai mahdollinen tieto sen hinnasta. Ekologinen ja nopea ratkaisu oli siis ommella huput, ettei niitä tarvitse joka kerta taitella paperista tai hoitaa asiaa muutoin.

Ensin mietin pussimaisia huppuja, sellaisia, joissa on aukko vain pullonkaulassa ja siinäkin kuminauha, mutta sitten iski epäilys siitä, että pullosta kaataminen voi osoittautua ongelmalliseksi, jos kangas luistaa pulloa vasten. Näin ollen päädyin molemmista päistä aukiolevaan malliin.

Yritin tehdä toiseen sivusaumaan reikää kädelle, mutta se ei ollut toimiva idea. Aukosta olisi pitänyt tehdä niin iso, että sieltä olisi vilahdellut etikettikin. Tätä en arvannut kaavaa piirtäessä - tein sen keskitaitteella - mutta se ei onneksi haitannut.

Piirsin kaavan kuohuviinipullon avulla sanomalehden sivulle, ja sopivaa kangasta, kovaakin pesua kestävää pellavaa, oli käsityökaappini perillä sopiva jämäpala. Ensimmäinen huppu oli testiversio, jota sovitin myös punaviinipullolle, sillä ideana oli saada mahdollisimman moneen tasting-iltaan sopivat huput. Huppu näytti siedettävältä, joten eikun sarjatuotanto käyntiin!

Sivusaumoja, joihin jäi odotettua enemmän sisävaraa, en jaksanut huolitella, mutta päätysaumat tein kunnolla, etteivät huput ala heti rispaantua. Ensin ajatuksena oli painaa huppuihin numerot, mutta kiireessä se jäi tekemättä, ja ihan hyvä niin. Kuohuviinin maistajaisissa - joista on juttua torstain 25.4. lehdessä ja netin ruokaosiossa - kävi ilmi, että numerolaput ovat kätevät, sillä virallisen osuuden jälkeen ne voi jättää huppujen alta paljastuvien pullojen kaulaan, ja niin numerot ja viinit yhdistyvät mielessäkin.

Myös avoin pohja osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Nyt pullonpohjasta saa hyvän otteen hupun alta ja kaataminen on turvallista. Hupuissa käytetty pellava on sen verran jäykkää, ettei se ala rullautua vaan pysyy siistissä kuosissaan.

Galleriassa kuvakooste pullohuppujen ompeluprojektistani.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta