Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Lintukävelylle kannatti lähteä

  • Hannu Kauhanen

Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen ja Botanien ystävien yhteinen lintukävely järjestettiin nyt sunnuntaina tänä keväänä jo kolmannen kerran, aiemmat kävelyt pidettiin samoin sunnuntaiaamupäivinä viikko ja kaksi viikkoa sitten. Vetovuoro oli tällä kertaa tämän blogin kirjoittajalla.

Liikkeelle lähdettiin rauhallisella kävelyvauhdilla Botanian edestä vähän yli kello 10. Mukana oli tällä kertaa kahdeksan osallistujaa. Sää oli loppujen lopuksi mitä mainioin: poutapilvinen, heikkotuulinen (mitä nyt Linnunniemen rannalla tuuli yritti hieman puseron alle tunkea) ja lämpöä vajaat kymmenen astetta. Pilvisellä säällä linnut näkyvät jotenkin paremmin kuin kirkkaassa auringonpaisteessa, eikä väreilykään häiritse.

Parin tunnin kävelyyn vaikuttivat kaikki olleen tyytyväisiä. Monelle ilahduttavin laji oli puukiipijä, joka nähtiin kapuamassa puunrunkoa pitkin ylös, ja jonka laulua myös kuultiin. Pusikoihin oli ilmestynyt muutenkin mukavasti pikkulintuja, kuten muutamia pajulintuja, peippoja (niiden paritteluakin päästiin seuraamaan), kirjosieppo, pajusirkku, punakylkirastaita, mustarastaita ja räkättirastaita. Linnunlaulua kuultiin joka puolelta, ja joskus oli hankala erottaa konsertista juuri laji, joka olisi kiinnostanut eniten.

Rannalla seistessä kiikareihin (kaikilla ei ollut edes niitä, mutta se ei tuntunut haittaavan) ja kaukoputkeen osui muun muassa jokunen kuikka, pikkulokkeja, kahdeksan meriharakkaa, 30 muuttavaa (metsä?)hanhea, silkkiuikku sekä yhdeksän sorsan parvi, jossa oli seitsemän jouhisorsaa ja kaksi haapanaa.

Rummuttavaa pikkutikkaa päästiin katsomaan oikein läheltä. Sekin taisi olla useimmille uusi tuttavuus. Useat kymmenet sammakot olivat kokoontuneet kurnuttamaan ja kutupuuhiin kaislikkoon.

Lintukävelyyn osallistumista voi suositella kenelle hyvänsä, kyllä sellainen näyteikkunoiden toljottamisen voittaa. Luonnossa kulkemisella on aina oma, rauhoittava vaikutuksensa. Äitienpäivänä 12.5. lintukävelyä ei järjestetä, mutta seuraava lähtee liikkeelle Botanian edustalta jälleen sunnuntaina 19. toukokuuta kello 10. Sinne vaan mukaan!

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi