Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Kattohaikara lennätti lomille

  • Hannu Kauhanen

Vaikka lomalla ollaankin, niin ehkä jokunen postaus tälläkin ajalla, vaikka liki-helle hellii ja hiki virtaa. Mukavat ovat säät olleet, ja varsinkin tuo itätuuli saa veden kielelle. Mitähän sieltä vielä tulee?

Helluntaisunnuntaina 19.5.  loma oikeastaan vasta käynnistyi. Oltiin puoliltapäivin Halikossa Samu-koiran kanssa pissalenkillä lähipellolla, kun kiikariin näytti osuvan hetkeksi kurki. Onneksi tuli vilkaistua toistamiseenkin: kas, sehän onkin kattohaikara!

Haikara lensi hissukseen Putolan pellon yli matalalla ja ylitti läheisen mäen suuntaen kohti kaupunkia. Asianmukaisesti ensin ilmoitus bongariyhteisölle Lintutiedotuksen kautta, ja vasta sitten soitto Kirsille, jolla oli meneillään viimeinen työpäivä ennen oman loman alkua. Jos sattuisi olemaan sopivasti kaupungilla menossa jonnekin eikä toimituksessa…

Ja olihan hän. Kesken puhelun ”langan” toisesta päästä kuului: ”Perkele! Tuossa tulee joku iso lintu… on se se, se on kattohaikara!”.

Kuvat otettiin Salon Euromarketin kohdilla, ja lintu jatkoi matkaansa suunnilleen itäkaakkoon. Sinne meni, mutta tulipahan nähtyä ja kuvattua. Samana iltana myöhään ilmeisesti sama kattohaikara nähtiin Korvenmäen jätekeskuksessa muutamankin harrastajan toimesta. Ja seuraavana päivänä taisi tulla havainto Omenojärveltä, ehkä sama haikara tämäkin?

Keskiviikkona 22. toukokuuta ajeltiin sitten Joensuuhun, ja kas, matkalla Loviisan Koskenkylässä, seiska- ja kuutostien rampissa, auton yli ihan vierestä lensi… kattohaikara! Varmastikin eri yksilö kuin sunnuntaina Salossa.

Kattohaikaroita on nähty tänä keväänä Suomessa todella paljon, varmastikin satoja eri yksilöitä. Myös Pohjois-Karjalassa niitä on havaittu runsain määrin, joskaan ei aivan viime aikoina.

Sanotaan, että kattohaikarat tuovat lapsia. Heh, sanotaan vaan. Mistäs tuonkaan tietää?

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi