Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Putkinotkosta löytyi pikkukultarinta

  • Hannu Kauhanen

Pikkukultarintahan se! Ensin linnun vaimea laulu kuului Koivulahdentielle asti, ja muutama säe lintua lähempänäkin pellolla, kunnes laulu loppui ja lintu siirtyi ruokailemaan pajuihin, joista se napsi nokkaansa hyönteisiä. Välillä kuului lyhyt rätinä, liekö sitten kutsu- vai varoitusääni. Muutama kuva saatiin napattua, joista tässä blogissa yksi. Kuvassa linnulla näyttää olevan valkoista päälaella, mutta se on edessä olevan kasvinosan aiheuttama harha.

Kontiolahtelainen lintuharrastaja Matti Kevätväre soitteli pari päivää sitten ja kertoi löytäneensä Kokkolan matkailumaatilan lähellä olevasta, koiranputkea kasvavasta peltonotkosta omituisen laulajan. Epäili luhtakerttuseksi, mutta vielä enemmän pikkukultarinnaksi, joka lintu sitten ilmeisen todistetusti on: valokuvien lisäksi myös linnun laulu taltioitui lauantaina iltapäivällä puhelimen videolle.

Kyseessä on Enon vasta kolmas pikkukultarinta. Ensimmäisen löysi samainen harrastaja Paukkajan pellolta muistaakseni kolme kesää sitten. Toinen lauloi ja näyttäytyi yhden päivän ajan Uimaharjussa siinä K-kaupan vieressä olevalla tyhjällä tontilla vuosi sitten. Ja nyt sitten tämä.

Olin itse Mauri Leivon kanssa löytämässä Suomen toista vai oliko se nyt kolmatta pikkukultarintaa Iiksenniityltä vuonna 1986. Sen jälkeen laji on levinnyt pikkuhiljaa Suomeen, ja pesintöjäkin todetaan nykyisin. Edelleen kyseessä on kuitenkin harvinaisuus, minkä vuoksi kaikki lintuhavaintopalvelu Tiiraan ilmoitetut havainnot lajista salautuvat automaattisesti.

Voi olla, että pikkukultarinta yrittää nyt pesiä Enossakin. Sen vuoksi kyseisessä putkinotkossa ei kannata hirveästi linnun tai lintujen elämää häiritä. Kun lintu laulaa, sen kuulee ainakin tyynellä säällä hyvin noin 50 metrin päähän tiellekin.

Muutoinkin luonnossa liikkujien kannattaa olla juuri nyt varovaisia: lintujen pesintä on herkässä vaiheessa, ja häirintä, niin usein kuin se tahatonta onkin, kannattaa edes yrittää minimoida.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi