Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Kenttäkerttunen vetää väkeä Joensuuhun

  • Hannu Kauhanen

Suomen lintumaailman tämän viikon kuumimmat kaksi lajia on tavattu Joensuussa, tai no, toinen niistä niukin naukin Liperin puolella Lautasuon ruovikkorannalla. Lautasuon suhdetta Joensuuhun voisi verrata vaikkapa lentoaseman suhteeseen maakunnan pääkaupunkiin.

Ensin Ari Parviainen löysi varhain aamuyöllä 11.6. Lautasuolta kenttäkerttusen, joka on perinteisesti ollut hankalasti bongattava laji Suomessa. Kenttäkerttusia on havaittu Suomessa puolensataa yksilöä, mutta tieto Joens… anteeksi Liperin kenttäkerttusesta herätti heti kiinnostusta ympäri Suomea. Ensimmäisenä yönä linnun ehti käydä hoitamassa vain muutama bongari lähiseudulta, mutta seuraavana eli keskiviikon vastaisena yönä kuulijoita ja/tai katsojia oli jo muutamia kymmeniä. Uusia on tulossa taas ensi yöksi: kenttäkerttunen on puhdasverinen yölaulaja, jonka bongaaminen päiväsaikaan on käytännössä mahdotonta.

Samana tiistaina paukahti tieto toisesta kiintoisasta löydöstä: Harri Kontkanen oli päivällä kuullut taigauunilinnun Joensuun Hasanniemessä ihan siinä kesäteatterin parkkipaikan liepeillä.

Taigauunilintu ei ole läheskään niin kova harvinaisuus Suomessa kuin kenttäkerttunen, mutta erityisen hohdokkaaksi Kontkasen löydön tekee se, että kesähavaintoja lajista ei ole Suomessa kuin korkeintaan muutama. Taigauunilinnuilla on tapana vaeltaa syksyisin idästä Suomeen, ja parhaina vuosina niitä tavataan elo-lokakuussa jopa muutamia satoja. Kesäkuussa laji on tavattu ennen Hasanniemen lintua ainakin kerran Oulussa. Toukokuulta on yksi havainto Kajaanista.

Hasanniemen taigauunilintu viihtyy isojen hopeapajujen ja muidenkin lehtipuiden latvuksissa. Sitä on hankala nähdä (minkä oheinen, tänään keskiviikkona linnusta otettu kuvakin todistaa), mutta kutsuääni ja laulu kuuluvat hyvin. Toisin kuin kenttäkerttunen, taigauunilintu on päiväaktiivinen laji.

Kerrassaan hienoja kesälöytöjä molemmat. Kun vielä soppaan lisätään Pilkon Citymarketin edustalla monta päivää laulanut pikkukultarinta, harvinaisuus siis sekin, niin bongareilla on monta syytä tulla juuri nyt Joensuuhun. Ai niin ja Liperiin.
 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi