Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Lapinpöllön pesällä

  • Hannu Kauhanen

Tarjoutui kiinnostava tilaisuus päästä seuraamaan lapinpöllön poikasten rengastusta, kun Tarmo Sotikov ja Tapio Piipponen ottivat mukaansa metsään Enossa. Pesä sijaitsee suuressa kuusessa paikassa, josta sitä ei osaisi ikinä etsiä. Kyseessä on jonkin muun petolinnun, kuten esimerkiksi kanahaukan rakentama suuri risupesä, jota lapinpöllöpari on asuttanut jo vuosia.

Munia pesässä oli ollut keväällä kolme. Kun nyt vaivalloisen rämpimisen jälkeen paikalle saavuttiin, niin poikasia näytti olevan pesässä vain kaksi. Oliko yksi muna jäänyt kuoriutumatta? Poikaset olivat jo hyvin suuria, painoivatkin punnituksen mukaan yli puoli kiloa. Saattoi olla, että isoin poikasista oli jo lähtenyt pesästä pois.

Sotikov kiipesi suojakypärä päässään ketterästi pesälle usean metrin korkeuteen, huimannäköistä hommaa. Kypärä siksi, että jotkut lapinpöllöemot ovat aggressiivisia ja saattavat hyökätä pahoin seurauksin ihmisen päälle.

Aluksi yhtäkään emoa ei näkynyt lähimailla. Sitten alkoi kuulua nokan napsutusta, ja toinen emoista lennähti lähipuun oksalle tiiviisti tarkkailemaan, mitä pesällä nyt oli tapahtumassa. Pian paikalle ilmestyi kuin tyhjästä toinenkin valtavan suuri lapinpöllö: rengastustouhu näytti niiden mielestä hyvin epäilyttävältä.

Emot pysyivät rauhallisina ja antoivat rengastajan suorittaa hommansa nopeasti loppuun. Puusta alas takaisin maan pinnalle, ja lapinpöllöperheen elämän lyhyt ja hyvää tarkoittava häirintä oli ohi. Jos jomman kumman poikasen rengas joskus löydetään, niin ainakin tiedetään, missä ja milloin pöllö on syntynyt.

Lapinpöllöillä on ollut erinomainen pesimisvuosi Pohjois-Karjalassa. Pelkästään Enossa asuttuja pesiä tiedetään olevan ainakin kuusi kappaletta, ja koko Pohjois-Karjalassa niiden määrä ylittänee kolmekymmentä.

Aikuinen lapinpöllö on yksi Suomen komeimmista linnuista. Poikaset näyttävät metsän hassulaisilta, kuin joltain maahisilta tai muilta satuolennoilta. Toivottavasti saavat pesiä ensi kesänäkin rauhassa.
 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi