Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Tylli ja mustajalkatylli

  • Hannu Kauhanen

Kahlaajien syysmuutto on jo täydessä vauhdissa. Kuovit, töyhtöhyypät ja monet muutkin lajit poistuvat vähitellen maastamme, vaikka toki osa yksilöistä (nuoret linnut ja niitä useimmiten hoitavat koiraat) pysyvätkin täällä vielä pitkälle syksyyn.

Kahlaajat ovat menevää porukkaa. Kevät- ja syysmuuttokaudet kestävät pitkään, ja ne menevät osittain myös päällekkäin. Tuntuu kuin vauhti olisi kuukausien ajan koko ajan päällä.

Kuvan tylli valokuvattiin Enon Hiekkaniemessä tasan kuukausi sitten eli 26. toukokuuta. Tuolloin vielä kauas pohjoiseen matkalla ollut lintu oli pysähtynyt ruokailemaan hiekkarannalle. Missä lie lintu nyt?

Päivä, pari sitten Joutsenossa nähtiin yhdellä paikalla nelisensataa liroa. Nämä linnut ovat jo menossa kohti talvehtimisalueitaan, vaikka Suomeen ne ilmestyivät vasta tuossa toukokuun alussa. Monet kahlaajat ja muutkin lintulajit viettävät elämästään näillä leveysasteilla ja pohjoisempana vain pienen tovin, korkeintaan pari kuukautta vuodesta. Lopun ajan ne oleilevat talvehtimisalueillaan. Jokunen päivä menee tietysti aina muuttomatkaan suuntaan ja toiseen.

Heinäkuussa kahlaajien syysmuutto voimistuu, kun myös arktiset sirrit lähtevät liikkeelle. Nuorten yksilöiden vuoro on vasta syyskuussa. Silloin tyllejäkin taas näkee sopivilla hiekka- ja lieterannoilla.

Kokkolassa on muutaman päivän ajan oleillut harvinainen mustajalkatylli, tosin tänä keskiviikkoaamuna lajia ei tiettävästi ole paikalla nähty. Mustajalkatylli kuuluu puutelistan lajeihin ja todennäköisesti jää sille listalle tämänkin jälkeen. Nelisensataa kilometriä suuntaansa ei oikein innosta, vaikka lintu pysyisikin paikalla viikonloppuun asti. Mutta katsotaan...

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi