Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Tykkimiehen linnut

Nokkavarpusia mukavasti maakunnassa

  • Hannu Kauhanen

Hauskannäköisiä nokkavarpusia on nähty Pohjois-Karjalassa tänä kesänä ilahduttavan paljon. Havaintoja on touko-kesäkuun ja heinäkuun alunkin aikana tipahdellut ainakin Ilomantsista, Lieksasta, Valtimolta, Tohmajärveltä, Kiteeltä, Outokummusta, Rääkkylästä ja Joensuusta eri paikoilta. Tämä on poikkeuksellista, sillä useimpina vuosina maakunnassa tehdään korkeintaan muutama havainto tästä isonokkaisesta linnusta.

Kuuleman mukaan Joensuun Karhunmäessä on ollut tänä keväänä ja kesänä kaksikin nokkavarpusparia. Jälkikasvuakin on ilmaantunut, sillä myös nokkavarpusten lentopoikasia näkee alueella. Perinteisesti Karhunmäki on ollut mainio kaupunkilintupaikka, jossa myös valkoselkätikka on viihtynyt. Tosin sen luontoarvoista ei kaupunki ole näyttänyt piittaavan.

Nokkavarpunen on peippolinnuksi kookas ja raskaannäköinenkin. Nokka on erityisen jykevä, ja sillä lintu musertaa helposti kirsikankiven, jos sellaisia vain on tarjolla. Nokkavarpuset aterioivat mieluusti myös tuomissa, ja käyvät hakemassa ravintoa ruokinnoiltakin.

Väritykseltään lintu on aivan oma itsensä, eikä sitä oikein voi sekoittaa mihinkään muuhun lajiin. Tyypillisimmät äänet ovat terävä, melko kova ”tik”, joka kuulostaa kuin kahta kiveä löisi yhteen. Toinen usein kuultava ääni on vaimeampi ”iiih”.

Pihanurmikolta ruokaa etsiviä pikkulintuja kannattaa nyt katsella nokkavarpustenkin vuoksi. Voi olla, että tämä hyvä kesä jää poikkeukseksi mitä nokkavarpusen esiintymiseen Pohjois-Karjalassa tulee. Tai sitten laji on hiljalleen leviämässä meille etelämpää, tosin ei se tavallinen ole ainakaan toistaiseksi missään päin Suomea.
 

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta