Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Näitä tomaatteja ei sitten varasteta

  • Hannu Kauhanen

Kesäkuun alussa ostettiin kukalla oleva tomaattiamppeli Kontiolahden K-kaupan pihalta hintaan 12 euroa. Amppeli ripustettiin roikkumaan rappusten viereen, ja ei kun jännityksellä odottamaan, mitä pikkuruisista keltaisista kukista oikein kehittyy.

Ei mennyt kuin muutama päivä, kun ensimmäinen kukka oli muuttunut pieneksi vihreäksi pippuriksi. Vähitellen pioneeri kasvoi jo sentin läpimittaiseksi, ja kohta pikkuruisia tomaatinalkuja alkoi ilmestyi muihin kukintoihin. Hyvältä näytti.

Säät olivat hyvät ja tomaattien kehitys verkkaista, mutta varmaa. Kohta vihreitä pallukoita oli kymmeniä, ja ensimmäisestä oli kehittynyt jo puutarhamansikan kokoinen ja vähitellen sen värinenkin. Kohta pääsisi maistamaan.

Juhannuksen jälkeen piti sitten lähteä muutamaksi päiväksi Etelä-Suomeen. Tomaatteja pitää kastella joka päivä, joten vastuu lankesi paikalle jääville siskolle ja pojalle.

Paluu kotiin tuotti karmaisevan pettymyksen: se iso punainen pioneeritomaatti oli hävinnyt! Muut vielä vihreät olivat sillä aikaa kasvaneet entisestään, mutta ensimmäinen herkkupala oli törkeästi viety.

Ensimmäiset epäilykset kohdistuivat viikonlopun kastelijoihin. Oliko jompikumpi ottanut tuosta vaan kastelupalkan itselleen? Ei sentään kehdannut soittaa kummallekaan ja ryhtyä tivaamaan.

Muut kymmenet tomaatit jatkoivat kasvamistaan, ja muutama punertuikin. Seuraavana viikonloppuna ohjelmassa vain päiväretki Enoon, Ilomantsiin ja Lieksaan. Illalla kotiin palatessa pettymys odotti taas: ne lähes punaisiksi kehittyneet tomaatit olivat hävinneet.

Ei, nyt ei voinut olla kyse ihmisten teoista, koska kastelijoita ei ollut yhden päivän takia edes tarvinnut hommata. Tietoa etsimään ja sitähän löytyi: kuuleman mukaan kypsät tomaatit maistuvat ainakin oraville ja harakoille.

Selvä. Rastaat oli hätistelty marjapensaista kiiltävillä cd-levyillä ja foliopaperilla, mutta tehoaisivatko ne harakoihin.? Ei, nyt tarvitaan järeämpiä toimia: ei muuta kuin kanaverkkoa kehiin ja kunnon suojaus päälle, kuten kuvasta näkyy. Ei kuulemma ihan Strömsöstä tuokaan viritys, mutta hommansa hoitaa.

Vai hoitaako? Katsotaan, miten lähipäivien aikana käy. Jos kypsät tomaatit yhä vankasta verkkosuojauksesta huolimatta jatkavat katoamistaan, siitä se vasta revohka syntyy.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi