Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Tykkimiehen linnut

Sinisiipitavi ja viisi loksunokkaa

  • Hannu Kauhanen

Pohjois-Karjalan hieno lintukesä, mitä tulee harvinaisuuksien suhteen, sai jälleen jatkoa tiistaina, kun Polvijärven Solanlammelta siinä Saarilan matkailutilan kupeessa löydettiin sinisiipitavi. Laji on tavattu Suomessa vasta noin 20 kertaa ja Pohjois-Karjalassa tätä ennen vain kerran, vuonna 1987 Värtsilässä.

Solanlammen suurharvinaisuuden löysi kukapa muukaan kuin ahkera lintujenlaskija Harri Kontkanen. Muilta se olisi jäänytkin huomaamatta, sillä kyseessä on naarasyksilö, joka on huomattavasti vaikeampi tunnistaa kuin sitä selvästi värikkäämpi koiras.

Vielä erikoisemmaksi löydön tekee se, että Solanlammen sinisiipitaviemo kuljettaa muassaan viittä poikasta. Ja kas kummaa, ne eivät näytäkään ihan tavallisilta poikasilta, sillä niiden nokat ovat hyvin suuret. Nyt pidetään todennäköisimpänä, että sinisiipitavi on risteytynyt Solanlammella lapasorsakoiraan kanssa, minkä seurauksena poikasetkin ovat melkoisia loksunokkia.

Solanlampi on perinteisesti jäänyt vähälle retkeilylle, mutta Kontkasen löytö osoittaa taas kerran, että periaatteessa mitä vain tulla vastaan. Kyse on hyvästä lintujärvestä, jossa keskiviikkonakin sinisiipitavin ja hybridipoikasten lisäksi uiskenteli mustakurkku-uikku.

Keskiviikkona aamupäivällä sinisiipitavi uiskenteli poikasineen niin kaukana, ettei kuvaamisesta tullut mitään. Kaukoputkella linnut sentään näkyivät hyvin, ja kerran emo myös vilautti siipien yläpuoliaan oikein komeasti.

Täkäläisen retkeilyn painopiste on viime aikoina siirtynyt voimakkaasti Kontiolahden Kylmäsuolle, eikä suotta. Ruostesorsat, rantakurvit, sitruunavästäräkki ja arosuohaukka osoittavat kaikkien muiden havaintojen kanssa sen, että entiselle turvetuotantoalueelle rakennetusta kosteikosta on tulossa kerrassaan erinomainen lintupaikka, jollei se ole sitä jo nyt.

Mutta kuten sinisiipitavin löytyminen osoittaa, retkeillä kannattaa muuallakin ja monipuolisesti. Lintuharvinaisuuksien suhteen kesää on vielä paljon jäljellä.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta