Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Tykkimiehen linnut

Entä jos sinisiipitavi onkin au pair?

  • Hannu Kauhanen

Polvijärven Solanlammella tänä kesänä pesinyt sinisiipitavinaaras voisi ainakin teoriassa olla au pair. Äskettäin sen nimittäin nähtiin hoivaavan viittä poikasta sulassa sovussa lapasorsanaaraan kanssa.

Mitäs tämä oikein voisi tarkoittaa? Kun sinisiipitavi ja sen poikaset löytyivät Solanlammelta reilu pari viikkoa sitten, löytäjä Harri Kontkasen huomio kiinnittyi paitsi amerikkalaiseen suurharvinaisuuteen myös omituisen näköisiin poikasiin, joilla oli hyvin suuret nokat. Niistä tuli mieleen vain yksi laji, nimittäin lapasorsa. Yleinen ja todennäköisesti edelleenkin oikea tulkinta on ollut, että sinisiipitavi oli risteytynyt lapasorsakoiraan kanssa, ja tuloksena oli tuon näköistä jälkikasvua.

Teoriassa tietenkin voisi olla mahdollista, että Solanlammen sinisiipitavi on toiminut au pairina aidolle lapasorsaparille ja niiden aidoille lapasorsan poikasille, mutta Kontkasen mukaan ei ehkä sittenkään. Ainakin jotkut ovat ilmeisesti nähneet poikasten siipien yläpintoja, ja niissä on kuulemma ollut selvät merkit siitä, että äiti olisi sinisiipitavi.

Lisäksi sinisiipitavi ja risteymäpoikaset liikkuivat tiiviinä rykelmänä lammella poikasten ollessa vielä pieniä. Nyt poikaset ovat kasvaneet roimasti ja saattavat olla jo lentokykyisiäkin. Tässä vaiheessa kesää sorsapoikueet hajoavat herkästi ja muodostavat omia väliaikaisia ryhmittymiä muiden lajien, kuten haapanoiden, sinisorsien ja tavien, kanssa.

Eipä siis ihme, että sorsat risteytyvätkin herkästi. Mutta ainakin ajatuksena on hauska tuokin, että Solanlammelle olisi lentänyt täksi kesäksi au pair aina Pohjois-Amerikasta asti. Jos sinisiipitavi selviää talven yli muuttomatkoiltaan hengissä, se voi hyvinkin palata takaisin samalle paikalle, mikä on Kontkasen mukaan sorsanaaraille jopa tyypillistä.

Ainakin syksyn metsästyskaudesta sinisiipitavi todennäköisesti elossa selviää, sillä osakaskunnan omalla päätöksellä metsästys viisaasti kiellettiin järvellä, kuten oheinen valokuva asiasta ilmoittavasta kyltistä todistaa.

Esimerkillistä toimintaa metsästäjiltä, ja siitä heille suuri kiitos!

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta