Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Mikä on tämä upea hämähäkki?

  • Hannu Kauhanen

Luonnon ihmeellisyyksiä ja yllätyksiä ei sitten vaan väsy kohtaamaan ja ihmettelemään. Aina tulee eteen jotain uutta ja heti sen perään liuta kysymyksiä: Mikä tuo on? Mistä tuollainen johtuu? Miksi ihmeessä ne tekevät noin? Minne ne ovat hävinneet?

Reilu viikko sitten puisen autotallin seinustalta löytyi hämähäkinseitti ja sen kutoja. Kuten kuvasta näkyy, aivan upea eläin. Selkäpuoli kauniisti kuvioitu kuin jossain vanhassa taideteoksessa, oli tämä sitten tehty kivestä, kankaasta, metallista tai savesta.

Eiköhän se ole niin päin, että taide on saanut inspiraationsa luonnosta eikä päinvastoin, kuten usein sanotaan: ”tuon koppakuoriaisen selkäpanssari on kuin koru!”. Korun kuviot lienevät ennemminkin kopioitu esimerkiksi hyönteisiltä, ja tästä kai myös vanhat kalliomaalaukset hirvieläimistä sun muista kertovat.

Mutta osaisiko joku kertoa, mikä tuon kauniin otuksen suomalainen nimi on? Onko se lukki, ja jos, niin mikä lukki?

Se on kooltaan iso, leveydeltään melkein sentin ja pituudeltaan liki 1,5 senttiä. Kookas kuin mikä, ja paksut jalat. Ja tuo uskomattoman hieno kuvio selässä! Ystävällisiä vastauksia odotetaan yllä olevassa sähköpostiosoitteessa suurella mielenkiinnolla.

Hämähäkki oli taidolla rakentanut pyydyksensä heinäkuussa pystytetyn hyönteishotellin viereen. Toivottavasti tästä ei seuraa hotellin asiakkaille ikävyyksiä, mutta toisaalta: luonnonmukaisestihan siinä mennään.

Monet ihmiset inhoavat hämähäkkejä, jos hyönteisiäkin, aivan turhaan. Niistä on paljon hyötyä luonnolle, ja vieläpä siinä oma paikkansa, ekologinen lokeronsa. Jos harmittomaan paikkaan kotiin ilmestyy hämähäkinverkko, sen kannattaa antaa olla: nerokas ja taitava hämähäkki käyttää todelliset asuinrakennusten tihulaiset ravinnokseen.

Toivottavasti kuitenkin hyönteishotellin asiakkaat, puutarhoille hyödylliset pistiäiset ja perhoset, saavat olla kuvan hämähäkiltä suhteellisen rauhassa.

Ja todellakin, mikä tuo hieno hämähäkki on lajiltaan? Ei tuollainen ole ennen omaa pihaa koristanut. Vastauksia, kiitos…


 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi