Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Aitoristihämähäkkihän se, mutta mikä tämä on?

  • Hannu Kauhanen

 

Tässä jokunen aika sitten blogissa oli omalla pihalla otettu kuva hienonnäköisestä hämähäkistä. Tiedustelut lajista poikivat useita ja miltei poikkeuksetta oikeita vastauksia, joten kiitos kaikille teille monille, jotka lähetitte kuvasta kommentteja.

Aitoristihämähäkkihän se siinä kuvassa koreili. Varmaan se sama laji, joita lapsena joskus näki mökin puuceessä, ja joita ristilukiksi silloin kutsuttiin. Tähän liittyi äitin määräämä kodinhoidollinen tehtäväkin: keittiössä ruokarauhaa häirinneet kärpäset piti listiä ja ripustaa hämähäkinverkkoihin.

Oikeita vastauksia tuli siis useita. Yhdessä ehdotettiin marmoriristihämähäkkiä, mutta sen selkä olisi ehkä ollut tummempi kuin kuvan aitoristihämähäkillä. Kerrassaan komeita otuksia joka tapauksessa kumpikin!

Aikaisin keväällä kyselin blogissa julkaistusta kuvasta, että onko tuo nyt lumikko vai kärppä. Lumikkoa ehdotettiin, mutta varmuutta asiaan ei tullut. Biologituttu vastasi, ettei puvun perusteella pysty sanomaan: olisi pitänyt olla selvä käsitys vaihtopukuisen pikkupedon koosta. Jos jäljet olisivat pysyneet sulavalla lumella pitempään, laji olisi varmaan selvinnyt, mutta niitä ei tuolloin ehtinyt ajoissa käydä mittaamassa. Oli kumpi hyvänsä, tosi sympaattinen elukka tämäkin - ja etenkin, kun niihin niin yllättävän harvoin retkillään törmää.

Kesällä taas tuli aprikoitua, onko auringonkukka yksi- vai monivuotinen kasvi. Se selvisi nopeasti ihan omatoimisesti tietoa hakemalla. Yksivuotinen on, joten ensi kesäksi täytyy toivoa, että tulevan talven linturuokinnan siemenistä nousee kesän alussa jälleen uusia auringonkukkia kasvamaan.

Nimensä mukaisesti auringonkukka tarvitsee auringonvaloa. Ja kun sitä tänä kesänä on riittänyt, niin niinpä tuossa omenapuun alla kukkii jo kaksi auringonkukkaa. Pieniä vielä ovat kukinnot, mutta onhan tässä syksyä jäljellä.

Vaan mikä mahtaa olla tämän blogikirjoituksen kuvan tv-antennilta lentoon nousevan linnun laji? Kiva olisi kuulla, mitä mieltä lukijat ovat tämän oranssipyrstöisen linnun laji-identiteetistä. Vastauksia taas yllä olevaan sähköpostiin, kiitos.
 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi