Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Pusikot täynnä tiltaltteja ja pajulintuja

  • Hannu Kauhanen


Syysmuutto on siinä vaiheessa, että vaivihkaa ja vähän huomaamatta monet hyönteissyöjät ja muutkin pikkulinnut katoavat maisemista. Kirjosiepot esimerkiksi ovat tainneet jo lähteä, ja juuri nyt menossa on pajulintujen ja tiltalttien syysmuutto, joka sekin loppuu lähiaikoina.

Toki viivyttelijöitä varsinkin tiltaltin ollessa kyseessä voi nähdä ja kuulla vielä lokakuussakin, jopa myöhemmin, mutta se on sanottava, että iso määrä lintuja on jo jättänyt Suomen tältä vuodelta palatakseen ensi huhti-toukokuussa takaisin.

Näkyvä syysmuutto on ollut tähän asti lähinnä petolintujen ja kahlaajien varassa, joskin sekin alkaa monen lajin osalta olla ohi. Vesilinnut ja hanhet sitä vastoin ovat valtaosin vielä lähtökuopissaan, mutta viikon, parin sisällä esimerkiksi isoja hanhiparvia alkaa taas tuttuun tapaan maakunnassa nähdä.

Ari Latja on rengastanut muuttopuuhissa olevia pikkulintuja ahkerasti pitkin syksyä Höytiäisen kanavan suiston lintuasemalla. Juuri pajulintuja ja tiltaltteja on verkkoihin tarttunut runsaasti, mutta myös esimerkiksi pajusirkkuja sekä Lapista etelään siirtyviä sinirintoja. Pari päivää sitten suiston rantapajukot tuntuivat olevan täynnä juuri pajulintuja ja tiltaltteja.

Mielenkiintoisimmasta päästä rengastettujen joukossa ovat olleet pari harvinaista pikkusirkkua ja yksi taigauunilintu, jonka vaellus idästä Suomeen ja lännemmäs on käynnistynyt. Tänään keskiviikkona Suomessa nähtiin eri paikoilla ainakin kymmenisen taigauunilintua, ja vielä niitä on runsain määrin tulossa.

Tiltalttien suhteen on ihmetyttänyt, mihin viime vuonna niin runsaina esiintyneet niin sanotut ”hi-ly”-tiltaltit ovat kadonneet. Niitä ei ole kuulunut kevään, kesän ja syksyn aikana omiin korviin kuin yksi hieman epämääräinen tapaus, kun vuosi sitten tuntui, että niitä kuulee joka paikassa. Mistäköhän tuokin ilmiö oikein mahtaa johtua?

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi