Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Taigauunilintu ihastutti Halikossa

  • Hannu Kauhanen

Sattuuhan sitä. Tällä kertaa tiistaina aamupäivällä jalkaisin tehdyltä kauppareissulta Halikon K-marketiin Salossa. Palatessa korviin kantautui jostain lähistöltä tuttu, korkea ja melko kuuluva ääni.

"Tsy-iii!" toistui kerta toisensa perään, ja ei kun ääntä lähemmäs. Sen on pakko olla se... Kiikareita ei ollut mukana, mutta lopulta äänen lähde näkyi paljain silmin: männyn latvuksissa hääräsi hyvin pieni pikkulintu. Soitto kotiin ja apuvoimia paikalle.

Lintu jatkoi liikehdintäänsä männynlatvassa ja lopulta, kun kiikaritkin olivat kaulassa, siipijuovat erottuivat hyvin. Sehän se, taigauunilintu. Kuvia yritettiin saada, mutta se oli kovin hankalaa korkealla puussa häärivästä pikkuruisesta linnusta.

Ei mennyt monta sekuntia hälytysviestistä Lintutiedotukseen, kun puhelin soi. Miten sinne ajetaan, kysyi Jorma Knaapi, joka jokusen minuutin kuluttua saapui jo paikalle. Sillä välin taigauunilintu oli kadonnut männystä jonnekin, tietenkin.

Paikalle saapuivat piakkoin myös Janne Riihimäki ja Ville Räihä, ja lintua ryhdyttiin etsimään. Ja Knaapihan sen sitten uudestaan löysi, vain parinkymmenen metrin päästä Kairilankujan puolelta, taas männystä erään talon pihassa.

Bongareita saapui paikalle koko ajan lisää. Kiinnostusta riitti, sillä lajia ei kuulemma ole kovin monta kertaa Salossa tavattu. Taisi olla kaikille ainakin Salon pinna, ja jotkut saivat Halikon taigauunilinnusta jopa eliksen. Liekö lajia nähty koskaan ennen Halikossa, joka sekin on entinen kunta.

Iltapäivällä tuo pieni idän ihme näyttäytyi jälleen aktiivisesti äännellen Tasalankujan puolella, joten tulihan siitä vielä pihapinnakin.

Naapurusto suhtautui bongarijoukkoon uteliaan positiivisesti. Mikä lintu siellä oikein on, kyseltiin, ja jopa onnitteluja tuli. Halikon taigauunilintu ihastutti, eivätkä kaduilla kierrelleet bongarit ainakaan vaikuttaneet vihastuttavan ketään. Hyvä näin. Illalla saunan jälkeen nautitut uunijuurekset ja Perniön Lihan perunalaukkamakkara maistuivat melkeinpä erinomaisilta, lie kiitos tuon taigauunilinnun.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi