Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Tykkimiehen linnut

Syysmuutto räjähti käyntiin viikonloppuna

  • Hannu Kauhanen


Syyspäiväntasaus oli sunnuntaina, ja sen kunniaksi lintujen syysmuutto käynnistyi viikonlopun aikana todella rivakasti.

Etelä- ja Länsi-Suomessa ihailtiin lauantaina ja sunnuntaina erityisesti kurkien muuttoa. Muutamilla paikoilla laskettiin useita tuhansia muuttavia kurkia. Itsekin pääsi osalliseksi tästä uljaasta näytelmästä Salon Halikonlahdella lauantaina, ja sielläkin meno vielä parani sunnuntain aikana.

Muutenkin viikonlopussa oli voimakas syksyn maku ja tuoksu, kun pikkulinnut pyörivät pusikoissa ja petolinnut saalistelivat peltoaukeilla. Urpiaisia ja tilhiäkin näkyi, ja ne jos mitkä ovat syksyn lajeja. Päättyneestä kesästä muistuttivat vielä kuitenkin esimerkiksi monet tiltaltit ja mustapääkertut.

Sunnuntaina matkustettiin Pohjois-Karjalaan, jossa vettä satoi illan mittaan kaatamalla. Sään ennakoitiin viilenevän, mistä jo viikonlopun kurkimuuttokin antoi vihjettä. Ja maanantaiaamuna se sitten käynnistyi toden teolla, nimittäin hanhien syysmuuton ensimmäinen rynnistys. Omalta kotipihalta ehti nähdä sen kummemmin staijaamatta muutamia tuhansia lounaaseen matkaa tehneitä hanhia. Pääosa lie ollut valkoposkihanhia, mutta kyllä joukossa meni myös ainakin metsähanhia, ehkä muitakin lajeja.

Tällä kertaa hanhimuutto ei ollut itäsuomalaisten yksinoikeutena, sillä hyvää muuttoa seurattiin maanantaina monin paikoin muuallakin maassa, kuten Keski-Suomessa, Pirkanmaalla, Porin seudulla ja Varsinais-Suomessakin.

Perinteisesti ensimmäinen hanhien voimakas muutto ei ole tarkoittanut sitä, että nyt ne sitten menivät pois talven tieltä. Hanhia ja muitakin syysmuuttavia lintuja on vielä koillisesta tulossa, joten näkemistä varmasti vielä riittää tuleviksi lähiviikoiksi.
 

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta