Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Ruskouunilintu kruunasi tämän vuoden

  • Hannu Kauhanen


Vai kruunasiko? Tätä menoa ei voi uneksiakaan, mitä vielä on tulossa. Tähän mennessä maakunnassa vuonna 2013 tapahtunut ainakin seuraavaa: keisarikotka Rääkkylässä, kenttäkerttunen ja mustaotsalepinkäinen Liperissä, taigauunilintu (keskellä kesää) ja aroharmaalokki Joensuussa, kolme ruostesorsaa ja palsasirri Kontiolahdella, sinisiipitavi Polvijärvellä, sekä sitten vielä samana päivänä suula Rääkkylässä, kyhmyhaahka Kontiolahdella ja nunnatasku Outokummussa.

Harvinaisuuksien listasta puuttuu paljon, mutta tuossa ehkä tärkeimmät ennen eilistä torstaiaamua, jolloin Pohjois-Karjalan ensimmäinen ruskouunilintu löydettiin Joensuun Höytiäisen kanavan suiston lintuasemalta rengastaja Ari Latjan sekä outokumpulaislähtöisen pitkän linjan lintuharrastajan ja alan ammattilaisen Mauri Leivon tarkkuuden ansiosta.

Eikä mennyt kuin tovi, kun paikalla oli jo parikymmentä lähiseudulta saapunutta linnusta kiinnostunutta. Ei näkynyt, ei kuulunut, ja monet meistä läksivät takaisin kotiin tai töihin, kuka minnekin.

Puolenpäivän jälkeen tuli tieto, että lintu oli löytynyt uudestaan ruovikon reunasta. Tai paremminkin sen ääni oli löytynyt: ruskouunilinnulle lajityypillistä taksutusta oli päästy uudestaan kuuntelemaan hetken ajan. Sitten taas hiljaista, ja uusia korvia mukaan. Ei kuulu, ei näy.

Kunnes taas iltapäivän puolella taksuttelija (melko matala ja kuuluva ”tak, tak, tak, tak, tak…”, näin sen äänen voisi kai parhaiten kirjoittaa) ilmoitti läsnäolostaan. Kumma tyyppi, äänteli aina parikymmentä kertaa sarjassa ja hiljeni sitten puoleksi tai kokonaiseksi tunniksi, välillä pitemmäksikin ajaksi.

Vielä iltaviiden ja -kuuden välillä lintu onnistuttiin kuulemaan, mutta kukaan muu kuin Mauri Leivo ei ollut nähnyt lintua ainakaan kunnolla. Vissiin tyypillistä lajille, joka ilmeisesti viihtyy ruovikossa ja pajukossa vaatimattomasti lähellä maan- tai vedenpintaa.

Ja todellakin, ehkä ruskouunilintu ei sittenkään ollut vielä se vuoden kruunu, kenties vasta tiara tai jokin sellainen. Lähiviikot näyttävät.

Päivitys 4.10. kello 17.35: lintu on ollut paikalla tänään perjantainakin, se kuultiin ensin aamulla ja uudestaan myöhään iltapäivällä. Ruskouunilintu on tavattu Suomessa noin 80 kertaa, mutta vasta nyt ensimmäisen kerran Pohjois-Karjalassa. Laji pesii Siperiassa ja harhautuu Länsi-Eurooppaan syksyisin.


 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi