Perjantai, 14.8.2020 
Onerva, Kanerva
Blogit

Luontopihoille ja hyönteishotelleille on nyt tarvetta enemmän kuin koskaan

  • Hannu Kauhanen

Vaihteeksi hyönteisistä, kun sattui keskiviikkona 18. lokakuuta silmään Britanniassa ilmestyvässä The Guardian -laatulehdessä julkaistu juttu Saksassa tehdystä isosta selvityksestä hyönteisten määrän vähenemisestä.

Tutkimuksen tulokset ovat pöyristyttäviä. 25 vuodessa lentävien hyönteisten määrä tutkimuksessa mukana olleilla yli 60 saksalaisella luonnonsuojelualueella oli vähentynyt yli 75 prosentilla eli siis kolmen neljäsosan verran. Kuinkahan paljon niiden määrä on pudonnut muualla kuin suojelualueilla?

Selityksiä ilmiöön tarjottiin kaksi. Toinen on elinympäristöjen häviämisestä johtuva ravinnonpuute ja toinen maatalouden sekä myös muiden käyttämät torjunta-aineet. Säävaihtelut eivät selitä noin pitkän aikavälin noin dramaattista vähenemistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomessa samanlaista hyönteisten joukkokatoa ei ole Suomen ympäristökeskuksen mukaan havaittu, mutta monin paikoin muualla maailmassa kylläkin. Yhdysvalloissa ollaan huolestuttu mehiläisistä, Etelä-Englannissa monet päiväperhoset ovat taantuneet voimakkaasti.

Hyönteishotelli, jollainen ylinnä olevassa valokuvassa kuvattuna räntäsateessa Otsolassa perjantaiaamuna 20. lokakuuta, ja monimuotoisen luontopuutarhan perustaminen voisi olla yksi tapa itse kunkin kantaa kortensa kekoon taistelussa tätä tuhoa vastaan. Se ei vaadi edes pihaa, monimuotoisuutta voi vaalia vaikka parvekkeella, johon hyvin myös hyönteishotelli mahtuu.

 hyonteisblogi2

Esimerkiksi kuvan erakkoampiaiset viihtyvät hyvin hyönteishotellin vieraina ja vakituisina asukkaina, jos niille vain on lähistöllä sopivaa ravintoa tarjolla. Mitä erilaisempia kasvilajeja pihalla tai muuten lähistöllä kasvattaa, sen parempi.

Tällaiseen tekemiseen pitäisi myös kaupunkien, kyläyhdistysten ja muiden instanssien innostua.

Hyönteisten yllä leijuu muitakin uhkia. On myös tehty laskelmia, joiden mukaan ilmastonmuutoksen kehittyessä loisille alkaa käydä maapallolla huonosti. Yli puolet eliölajeistamme on loisia.

hyonteisblogi3

Ravintoketjussa loiset (kuvassa loispistiäinen) ovat askeleen isäntäeläimiään ylempänä. Jos ilmastonmuutos ja muut tekijät alkavat vähentää jälkimmäisiä, loisille käy vielä huonommin.

Kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta on kaikkea muuta. Loisilla on hurjan tärkeä rooli ekosysteemeissä ja elämän ylläpitämisessä maapallolla aivan kuitenkin muillakin hyönteisillä. Hyönteiset pölyttävät, ovat tärkeä ravintolähde esimerkiksi linnuille ja toisaalta petoja, joita myös luonto tarvitsee eri portaikoissaan.

Eli ei muuta kuin perhospuutarhaa tai -parveketta luomaan ja hyönteishotellia rakentamaan. Kun meillä kerran niitä hyönteisiä vielä on, niin toivoa niiden säilymisestä on myös.

Sitä paitsi luontopihan pitäminen on suloista puuhaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi