Perjantai, 14.8.2020 
Onerva, Kanerva
Blogit

Riistaa, viinejä ja riistaviinejä - tärppejä syksyn juhlakauteen

  • Mia Rouvinen

Aloin pohtia riistaruokia ja syksyn juhlakautta jo keväällä, kun pääsin kokkaamaan ja maistamaan keittiömestari Arto Rastaan Juhlat kaupungissa -menua. Se on suunniteltu satavuotista Suomea juhlistavien Wine Gallery Suomi 100 -viinien makupariksi. Minulla oli kunnia tehdä paahdetulle poronfileelle tumma fenkolinsiemenkastike, josta kirjoitin kolumninkin. Nyt poro tuli uudelleen vastaan toisen herkullisen viiniparin kanssa, joten ajattelin jakaa tärpit teidän lukijoideni kanssa.

Pääsin tovi sitten helsinkiläiseen ravintola Nokkaan maistamaan Winemaker & Chef -lounasta. Kyseessä on keittiöpäällikkö Ari Ruohon chileläisen viinitalon Tarapacan viineille suunnittelemasta syksyisestä menusta.

Alkuruokana tarjottiin kuhaa fenkolilla ja parskaalilla. Juomaparina oli elokuussa Alkon tilausvalikoimiin tullut Tarapaca Gran Reserva Sauvignon Blanc. Hedelmäinen ja raikas viini soi hyvin yhteen paitsi kalan myös fenkolin kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 IMG1103

 

Paikalla ollut Tarapacan viinintekijä Sebastian Ruiz kertoi, että viinitalo on keskittynyt nyt voimakkaasti viinin laadun parantamiseen. Viininviljelyalueiden maaperää ja valaistusolosuhteita on tutkittu paljon ja alueiden vahvuuksia pyritään hyödyntämään viineistä entistä enemmän. Maaperän vaikutus on maistettavissa viinistä.

Ari Ruohon mukaan makumaailmat menuun on haluttu hakea suomalaisesta kodista. Myös ruokien valmistamisen helpoutta kotikeittiöissä on mietitty. Kaikkia osia ei ole pakko tehdä Ari muistutti, kun siirryimme keittiöön seuraamaan pääruoan viimeistelyä.

Ennen ruokaa maistoimme muun muassa sorsan pariksi sopivaa Tarapaca +Plus Organic Red Blendiä. Runsas, tanniininen ja lämpimän marjaisa viini sopii myös lampaalle ja pastalle.

Pääruokana maistoimme poronvasanfileetä punajuuren, sipulin, suppilovahveroiden ja perunan kera. (Resepti on sisäpaistille.) Etenkin sipulin valmistapa ja maku yllätti myönteisesti, ja aion hyödyntää reseptiä vielä tänä syksynä.

Filee oli herkullista raakanakin, ja Ruoho muistuttikin, ettei lihan sisälämpötilan tarvitse olla kuumetta korkeampi: 40 astetta riittää jo. Tärkeää on antaa lihan vetäytyä uunista otettaessa eli sitä ei pidä leikata heti. Kerään rohkeutta valmistaa poroa kotona: kyse on kuitenkin sen verran arvokkaasta raaka-aineesta, ettei sitä halua pilata.

Ruoan juomaparina tarjoiltiin Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignonia. Tanniininen, tummankirsikkainen maku on hienostuneempi kuin Plus-luomuviinin, vaikka hinta on samaa luokkaa, itse asiassa euron halvempi.

Ruizin mukaan cabernet sauvignon –rypäle on chileläisten viinien runko. Sitä on ripaus monissa viineissä. Tarapacalle on tärkeää, ettei viineissä oli paljon tammea, sillä siten marjaisuus pääsee paremmin esiin. Myönnetäkään, että linjaus myötäilee myös omia makuhermojani, kun punaviinistä puhutaan.

IMG1191

 

Jälkiruokana nautimme kotimaista kovaa juustoa Tarapaca Gran Reserva Etiqueta Azul Red Blend 2014 -viinin kanssa. Sitä ei vielä saa Alkosta, mutta ravintolamyynnissä sitä on ainakin Nokassa. Se olisi Alkossa noin 35 euron viinin, kun muut menun viinit ovat noin 15 euroa.

Koska pikkujoulukausi on alkamassa, päätin vinkata parista kausijuomastakin. Blossan vuosikertaglögi vie tänä vuonna makujensa puolesta Intiaan.  Vaaleasta glögistä on maistettavissa mangon ja chilin lisäksi perinteisiä glögimausteita sopivassa suhteessa.

Blossan vuosikerta-alkoholin on puolestaan sopivan puolukkainen eikä ainakaan metsäretkelle liian makea. Tämä Lingon-Enbär –luomuglögi tulee myyntiin K-kauppoihin. Vierasta makeita juomia lähes kautta linjan, mutta näistä molemmista jäi hyvä makutuntuma.

 IMG1275

 

Vaihtoehto lämpimälle glögille on myös hyvin jäähdytettynä tarjottava Fresita Christmas Spice Edition. Mansikkainen kuohuva saa joulunmakua kanelista ja kardemummasta ja sopii nautittavaksi myös pikkusuolaisten kanssa.

Jos jollekin pitäisi ostaa ystävien kanssa kimpassa merkkipäivälahja, tai vastaisin yrityksessäni erityisesti palkitsemisista, ostaisin Bollinger Vintage Rosé Champagne Brut 2006 –pulloja pari vaikka jemmaan. Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen erikoiserä on erittäin elegantti, hapokas ja paahteinen. Juoma tulee kauniissa ruusukultasessa metallilaatikossa.

IMG1326

 

Toivottavasti näistä ruoka ja viini –pareista sekä linkkien resepteistä on iloa syksyisiin juhliinne. Lisää kotkotuksia Facebookissa Miumaun kotkotuksia -sivulla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi