Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Jää ja lumi koristelivat puutarhan, kunnes talvi vaihtui taas syksyksi

  • Hannu Kauhanen

Kun tuo keli on nyt ollut jonkin aikaa jälleen niin syksyisen sateista ja harmaata, niin palataan ajassa taaksepäin reilun viikon päähän.

Silloinhan täällä oli talvi hetken aikaa. Lämpötila pysyi pakkasella, ja luntakin satoi jonkin verran. Otsolassa ehkä maksimissaan muutamia senttejä, mutta jo tuolla Enossa ja muuallakin maaseudulla hieman enemmän.

Yläkuvassa olevat punalehtiruusut saivat kauniin talvisen koristelun. Niissä oli vielä punaisia marjoja ja on toki vieläkin, mutta lehdet ovat karisseet tässä välissä pois.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viherpeipot käyvät aina joskus talvisaikaan ruokailemassa noilla ruusunmarjolla, muita lintuja niiden kimpussa ei juurikaan ole näkynyt. Marjat ovat edelleen tallessa odottamassa nälkäisiä lintuja.

Vaikka omenoita kerättiin puutarhan neljästä puusta aika kivoja määriä, niin kyllä niitä sinne jäikin. Vielä viikko sitten vihreät talviomenat olivat todellakin vihreitä, mutta pakkanen palellutti omput muuttaen ne harmaiksi ja ruskeiksi.

Omenatkin maistuvat talven pihalinnuille. Sinitiaiset nokkivat niitä ahkerasti, ja menneinä talvina myös ainakin tilhet ja mustarastaat ovat omenoilla aterioineet. Mustarastaita on pihapiirissä viihtynyt näihin aikoihin asti ainakin kolme eri yksilöä. Joskus on mustapääkerttukin liikkunut ravinnonhaussa omenapuissa.

Syreeninlehdet jäätyivät nekin kauniin näköisiksi. Nyt ne ovat pudonneet maahan. Syreeni on, kuten jo aiemmin kerrottu, punatulkkujen alkutalven suosikkiruokaa, ja tänään torstainakin 9. marraskuuta muutamia tulkkuja oli iltapäivän viimeisinä valoisina hetkinä syömässä syreenin siemeniä.

Pihamaalla on kaksi isoa, jo vuosikymmeniä sillä kasvanutta syreeniä, jonka lajikkeesta ei ole täyttä varmuutta. Kukat ovat vaaleanpunaiset ja vetävät hyvin kesäöisin horsmakiitäjiä, isomorsiusyökkösiä ja muita yöperhosia.

Kukkakasveista kultapiisku jäi kesän viimeiseksi kukkijaksi, kukkatertut ovat vieläkin hennon vaaleankeltaiset. Viime viikon alussa ne oikein loistivat keltaisuuttaan, kunnes jäätyivät ja lunta satoi niidenkin päälle. Olivat aika jouluisen näköisiä.

Mutta nyt siis ollaan plussan puolella, ja tietenkin alkoi sataa vettä suorastaan aurinkoisen aamun vaihduttua päiväksi. Milloinkahan pääsee ensimmäisen kerran lumitöihin?

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi