Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Tykkimiehen linnut

Vesi vain pärskyi, kun pikkuvarpunen kävi kylvyssä

  • Hannu Kauhanen

Sadetta on saatu viime päivinä jälleen aivan tarpeeksi. Perjantai 10. marraskuuta oli aika valoisa päivä täällä, mutta siitä huolimatta tiheään toistuneet nopeat vesikuurot kastelivat kaikki paikat.

Linnuillekin vesi on tärkeä elementti. Kuivina hellejaksoina juottoaltaat ovat niille elintärkeitä, tosin viime kesänä niillä ei ollut mitään käyttöä. Linnut paitsi juovat vettä, myös peseytyvät siinä. Monet lajit tietysti uivat, sukeltavat ja kahlaavat vedessä etsien siitä tai sen pohjasta ravintoa.

Eilen kadun varressa olevasta pienestä vesilätäköstä innostui pikkuvarpunen. Vesi vain pärskyi, kun se kävi muutaman kerran pulahtamassa lammikossa. Ja tämä tosiaan vain reilu viikko sen jälkeen, kun samoissa maisemissa oli lunta ja pakkasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pikkuvarpuset ovat vierailleet myös ruokinnalla ahkerasti. Sitä vastoin ainuttakaan varpusta ei ole vielä tänä syksynä näkynyt, vaikka niitä lähistöllä eleleekin. Lähikadun orapihlaja-aidoissa voi olla parhaimmillaan yhtä aikaa muutamia kymmeniä varpusia.

Pikkuvarpuset syövät auringonkukansiemeniä ja roikkuvat tiaisten tavoin mielellään myös talipötköillä ja -palleroilla.

Viimeisten vuosikymmenten aikana on tapahtunut pikkuvarpusen todellinen rantautuminen lähes koko Suomeen. Joskus 1980-luvun alussa pikkuvarpusia piti mennä ihan varta vasten katselemaan maakunnan kaakkoisosiin Kiteelle, Tohmajärvelle ja Värtsilään.

Vähitellen laji on levinnyt melkoisella vauhdilla koko maakuntaan sekä myös pohjoiseen ja luoteiseen Suomeen. Samaan aikaan varpusten määrä on vähentynyt, eikä oikein tiedetä, mikä sen on aiheuttanut. On epäilty tauteja ja arvuuteltu, olisiko pikkuvarpunen syrjäyttänyt varpusen viemällä tältä elintilaa.

Varpuset ovat kadonneet monin paikoin muualtakin Euroopasta, kuten vaikkapa Lontoosta, jossa niitä aiemmin oli. Toisaalta siellä täällä meilläkin on edelleen hyviäkin varpusesiintymiä, kuten juuri tuolla Otsolan lähikadulla, Joensuun keskustassa tai vaikkapa Uimaharjun K-marketin parkkipaikalla Enossa.

Oli syy varpusen taantumaan mikä tahansa, kehitys tuntuu jatkuvan. Eihän pikkuvarpusessa mitään vikaa ole, mutta soisi tuon varpusenkin säilyvän lajistossa ja pihapiirin lintuilona.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi